Å være en aktiv del av et sterkt fellesskap, er en god følelse jeg unner alle.

Jeg leste en interessant artikkel for noen måneder siden om egenskapene som ligger i det amerikanske begrepet GRIT. GRIT er, kort forklart, den utmerkede kombinasjon av lidenskap og hardt arbeid.

Hvis du topper grit med mot, får du en knallsterk oppskrift på å skape noe og gjøre en forskjell. Siden jeg ble bevisstgjort dette begrepet, har jeg sett og opplevd hele fire tilfeller av GRIT i min umiddelbare nærhet som jeg har lyst til å dele med deg – til inspirasjon.

Først: Jeg hadde gleden av å møte en mann med grit og mot i taxikø på Bodø Lufthavn. Lettere starstrucked måtte jeg takke Ansgar Gabrielsen for hans arbeid med å FORLANGE kjønnskvotering i bedriftsstyrene. På eget initiativ og uten ryggdekning krevde han 40 prosent kvinner i ASA-styrene.

Jeg hadde gleden av å møte en mann med grit og mot i taxikø på Bodø Lufthavn. Lettere starstrucked måtte jeg takke Ansgar Gabrielsen for hans arbeid med å FORLANGE kjønnskvotering i bedriftsstyrene. Foto: NTB Scanpix

Loven ble vedtatt i 2003. Ringvirkningene kjenner jeg, og flere med meg, verdien av i eget arbeidsliv. Jeg skal innrømme at jeg var skeptisk til kvotering i starten, siden jeg mente at kompetanse trumfet kjønn uansett. Men med bredere innsikt steg overbevisningen, for så å gå over i ren takknemlighet. Det var en god følelse å ta Ansgar i hånden og takke, på vegne av flere, men også meg selv.

Andrekvinne ut er Silje Landevåg, som har bygd opp en millionbedrift på grit og mot. Fra å være hardtarbeidende gründer og levere varer ut fra leiligheten sin i hovedstaden, til å skape lønnsom bedrift av nettbutikken GetInspired. Det har resultert i at hun nå selger så mye varer, at hun investerer og bygger et imponerende robotisert lager i Trondheim, sammen med de andre i det som nå har blitt en hel bedrift. I tillegg lanserer hun sitt eget treningstøy under egen merkevare, i konkurranse mot de store og etablerte multinasjonale merkene. Jeg var raskt ute med å bestille meg en Love it-tights, både for å støtte Silje, men også fordi jeg liker merkevaren og det den står for.

Silje Landevåg har bygd opp en millionbedrift på grit og mot. Foto: Vegard Eggen

Tredjefolk ut er den utmerkede kombinasjonen av byfolk og bygdefolk som sammen lager en festival langt der ute i havgapet på Stokkøya i Åfjord. De satser alt på at lokalbefolkningen og resten av verden kjenner sin besøkelsestid og tar turen ut til kysten for å få nye naturlige opplevelser.

Her er massevis av både grit og mot. I tillegg er det beundringsverdig av dem å bevisstgjøre oss festivalgjengere ved å satse på en plastfri festival, og på den måten gjør opplevelsen holdningsskapende i tillegg.

Det koster krefter å skape en ny festival ved havet, det er medstrøms og det er motstrøms, men det gir meg en enorm energi å få være en del av noe som utfordrer det etablerte.

Sistegutter ut er en imponerende pågående historie om grit og mot. Her finner vi gutta i Ranheim fotball under trener Maalens stødige lederskap.

Dømt til nedrykk, men vel vitende om at fotball er ferskvare og tar kamp for kamp og viser gang på gang hva de står for. Nå går de straks inn i ferien med mange gode prestasjoner bak seg og vi ser frem til en høstsesong der gutta fortsetter å bevise at kultur slår cash.

Sistegutter ut er en imponerende pågående historie om grit og mot. Her finner vi gutta i Ranheim fotball under trener Maalens stødige lederskap. Foto: Kim Nygård

Likestilling, nettbutikk, festival eller fotball – uansett hva du driver med, vær modig og gjør mer av det som gir deg energi.

Omgi deg med folk som ønsker å være en del av noe større enn seg selv, da de vil også se deg og ditt engasjement som en del av sitt bidrag til samfunnet. Å være en aktiv del av et sterkt fellesskap, er en god følelse jeg unner alle. Lykke til med å vise både grit og mot.