Det er ingen grunn til å dra til mote-destinasjonen Lofoten, når du kan feriere i Trøndelag. Her har vi jo alt - unntatt én ting.

På en parkeringsplass ved Dora, øst for Trondheim sentrum, trives bobilturistene. Det er åtte grader, duskregn og utsikt til de myrbrune blokkene på Nedre Elvehavn. I den ene bobilen nyter det bereiste ekteparet Vidar (64) og Randi (65) Austad fra Røra på Inderøy formiddagen. Etter tre solrike uker over kontinentet og ved italienske Gardasjøen, er de ikke væresjuke. I skrivende stund skal de vende nesen østover, mot Storsjøcup i svenske Østersund. De må alltid til favorittbyen om sommeren. Minner fra barndommen, da sommerens store eventyr gikk til campingplass i Østersund, har satt sine spor. Nå heier de på de yngste i slekta som spiller fotballcup.

Selv om Austad-paret ofte er på hjul utenfor landets grenser, går de fleste utfluktene til perler i Midt-Norge. De har også vært mye på Mørekysten, og selvsagt nordover langs Helgeland og til Lofoten. Men Trøndelag har liksom «alt». Dermed representerer de den typiske nordmannen/trønderen som ferierer innenlands.

FIKK DU MED DEG DENNE? Fem typer feriebilder som ikke forteller sannheten

En fersk undersøkelse fra NHO Reiseliv viser at Nordland er fylket som flest nordmenn vil feriere i. Resten av Nord-Norge, Vestlandet og Møre er også populære feriemål. Trøndelag havner på en åttende plass. Trønderne utmerker seg dessuten på den måten at de gjerne drar på ferie i Midt-Norge. Det er det gode grunner til. Drar du ytterst ut på Trøndelagskysten åpner det seg det vakreste landskap. Øyhopping i øyrekka fra Frøya til Halten er en mulighet. Namdalskysten er også en skjønnhet om sommeren, eksempelvis kan du ta rutebåt til Sør-Gjæslingan som var det største skreifiskeværet sør for Lofoten. Blir behovet for en klassisk selfie på topptur altfor påtrengende, kan du klyve opp på en av Tustnastabban på Nordmøre. Er du ekstra navlebeskuende kan du overnatte i Setertjønnhytta i Ogndalen i Steinkjer. Hytta ligger kun 600 meter fra Norges geografiske midtpunkt ved svenskegrensa.

Når dette står på trykk, er det allerede mange trøndere som har begått tabben med å kjøre til Lofoten. Fenomenalt flott der oppe selvsagt, men det er påtrengende mye av det vi nordmenn skyr som pesten - nemlig mye folk. I Lofoten invaderes de nærmest av cruiseturister, bobilister og fri-campere sommerstid. Fra 2016 til i fjor sommer økte bobiltrafikken til Lofoten med 45 prosent.

Nei, det er ingen grunn til å forlate Midt-Norge. Dessuten har vi Trondheim. Innherred stiller selvsagt i en egen klasse, men Vidar Austad synes Trondheim har mye å by på. «En ska itj skryt for my tå Trondheim, men det er en kjempeby». Ekteparet Austad er innom trønderhovedstaden flere ganger i året. De rusler gjerne fra den nye bobil-parkeringen ved Dora ned til Solsiden for å spise på restaurant.

Selv om ønsketuristen er folk som overnatter minst to døgn, er reiselivsbransjen også glad i cruiseturister. Siden de bare er innom byen i maks en dag, legger de ikke igjen like mye penger som hotellbesøkende. Likevel får de kanskje smaken på Trondheim, og ønsker seg tilbake. I år er det ventet at rekordmange cruiseturister skal sette sine ortopedisk fornuftige sko på trondhjemsk jord.

Tyske Ute Kuntze og Petra Lohaus bekrefter at det også er mange eldre mennesker med godt fottøy på Hurtigruten. De har hatt tre timer på seg til å nyte Trondheim før ferden går videre, ja til nettopp Lofoten. Damene fra Köln har vært effektive og gjort unna både Nidarosdomen og Bakklandet. Kuntze er lei seg for at hun ikke rekker å bade i Pirbadet før skipet går, hun er imponert over badets flotte utsikt over fjorden. Det de liker aller best med Trondheim er likevel roen. Tyskland med sine drøyt 82 millioner innbyggere er hektisk uansett om du skulle forville deg ut på et jorde i Bayern.

Ja, sa vi det ikke? Sval skjønnhet og ro er stikkord for Trøndelag. Likevel er vi mennesker skapt slik at vi må oppleve noe annet for å sette pris på det vi har. Austad-paret fra Røra oppnår effekten stadig vekk. Etter 650 mil tur-retur Gardasjøen var det en lise å være tilbake i hjemfylket. Kaldt kan det være her, men så er gleden over finværet desto større.

Vakkert: Sør-Gjæslingan er et fredet fiskevær på Namdalskysten. Like fint som i Lofoten, men mindre folk. Foto: Dan Ågren, Adresseavisen
Mot øst: Hvis vi strekker oss, så er Østersund i Jämtland en del av Midt-Norge. I hvert fall er det mangt trøndere som drar dit hver sommer. Øgler har de også. Foto: Richard Sagen
Stikker innom: Ute Kuntze og Petra Lohaus fra Köln er bare innom Trondheim før de drar dit «alle» vil, nemlig til Lofoten. Foto: Christine Schefte