Orkdalen råtner

En biltur gjennom Orkdalen i sommer viser hvordan noen av Trøndelags mest spektakulære landskaper snart går tapt.

En privat bondegård er nemlig en like viktig del av vår felles kulturarv som et privat hus på Bakklandet, skriver gjestekommentatoren.   Foto: Bjørn Sigurdsøn, NTB Scanpix(Illustrasjonsfoto- bildet er ikke fra Orkdal))

Skal man lete etter storslagen trøndersk byggeskikk er Orkdalsføret et bra sted å starte. Her leder bjørkealleer deg fram til trønderlåner så lange som palasser, rammet inn av borgaktige gårdstun nesten rundt hver sving. Inviteres man inn møter man ofte et gårdskjøkken stort som en sal, fulgt av fire til fem kammers og stuer. Fra rom til rom kan man vandre i gjennomlys og beundre møbler med den kanskje mest raffinerte formen for treskjærerkunst Trøndelag har produsert. Sånn har i alle fall Orkdalen vært i et par hundreår. Nå, midt i vårt lands største velstandsperiode, er denne storheten i ferd med å råtne ned.