I år ble Stiklestad hevet fra «bare» å være en trivelig midtnorsk festival, til også å være et forum for meningsutveksling om viktige tema i vår tid.

Tema for årets olsokdager er «ansvar». Hvem har ansvar, når og for hva eller for hvem? spør Turid Hofstad, direktør ved Stiklestad. I våre omskiftelige tider er det jammen ikke lett å svare på.

Nok en politisk korrekt festival, kunne man tenkt. Allerede har Dagbladets kommentator Espen Selvik akket seg over hangen til å lage trauste og forutsigbare festivaler i sin kritikk av Olavfestdagene.

Sånn sett skled årets hovedutstilling, «Aktivistene», rett inn i malen. Fotojournalist og samfunnsdebattant Iffit Quresi presenterte en fotoutstilling med 32 ildsjeler som har «inspirert til å bryte ned fordommer i Norge». Det var så ukontroversielt, og så i tråd med fortellingen om det nye, kosmopolitiske og rause Norge, at Per Fugelli selvsagt var selvskrevent til stede post mortem som en av ildsjelene.

«Aktivistene» av fotojournalist og samfunnsdebattant Iffit Quresi var hovedutstilling under årets Olsok-dager på Stiklestad.

Men heldigvis bød festivalen på mer. Selv om det trolig ikke var planlagt, ble årets Olsokdager også et forum for debatt om viktige tema i vår tid.

LES KOMMENTAREN: Trusler og krise på årets Nato-toppmøte

Hovedgjest og årets Olsok-profil var Jens Stoltenberg. Som både hektisk Nato-sjef i en tid med økt sikkerhetspolitisk utrygghet og som direkte berørt av hatet som fortsatt syder etter Utøya-terroren i 2011, står han i særposisjon. Han brakte åpenhjertige refleksjoner til torgs.

- Det er usikre mennesker som ikke går i dialog, ikke de som er trygge på seg selv, innledet han festivalens hovedforedrag i Borggården på torsdag med å si. Samtidig satte han kontroversen rundt Olsok-kunster Hilde Vemren i et nytt lys.

Da hun tidligere denne måneden i et intervju til Trønder Avisa snakket åpent om sitt innvandringskritiske engasjement, skapte det furore. Og sannsynligvis også forskrekkelse blant festivalarrangørene. Sett i ettertid bidro Vemrens utfall mot Jens Stoltenberg og en politisk elite, som hun kritiserte for å «tekkes muslimer» og en forstokket lovreligion, faktisk til å heve festivalen.

For det gjorde at Stiklestad ble til åsted for et verbalt basketak rundt viktige spørsmål i vår tid. Faktisk helt i tråd med sentrets ambisjon om å skape en ramme for debatt, engasjement og refleksjon om politiske, kulturelle og åndelige dimensjoner i Olavs-arven. På bare noen få tiår har Norge gått fra å være et homogent, avsidesliggende land, til å bli en flerkulturell og internasjonalt orientert «humanitær stormakt». Motforestillinger mot dette er helt naturlig.

Jens Stoltenberg var årets Olsok-profil

LES KOMMENTAREN: Hva skal kunstneren få mene?

Til festivalen hadde Vemren laget en serie med grafiske trykk med ornamentale motiver inspirert av Olav den hellige. At noen har latt seg provosere av panelenes rosemønster og norrøne preg, sier egentlig mye. Frykten for at egen historie og stolthet over kulturell særegenhet skal gli over til sjåvinistisk nasjonalisme, kan tidvis minne om hysteri. Vår tids politiske polarisering og fremveksten av ytre høyre i Europa har for lengst vist at abstrakte bokbål ikke fungerer. I en verden i rask endring, må man våge å ta tak i utrivelige tema.

Det gjorde Jens Stoltenberg i høyeste grad. Etter den kalde krigens slutt kunne vi slappe av. Men USAs beskyttende hånd over et fredelig Europa har vært et unntak i historien som ikke kan tas for gitt, sa han i foredraget. Et selvhevdende Russland og et USA der det er stadig mindre interesse for å bruke penger på å være verdens politimester, gjør at europeiske land nå må ta mer ansvar for egen sikkerhet.

Taktskiftet ble for alvor tydelig da Stoltenberg insisterte på å snakke om betydningen av avskrekking og det å vise vilje til å bruke militærmakt.

- Det er bedre å være ærlig om hva vi har gjort enn å bruke nytale. Sannheten er at vi bombet, dronet og utslettet Isil (den Islamske Stat) i Syria og Irak, sa han. Samtidig brøt han med tabuer som har vært rådende i norsk sammenheng i flere tiår.

LES ARTIKKELEN: Her er Stoltenberg på Stiklestad

Avskrekking er ikke et ord som klinger veldig godt på norsk. Det er på en måte krigshisserens talemåte, påpekte Anne Grosvold i samtale med Stoltenberg etter foredraget. Det gjorde taktskiftet som kom til syne på festivalen desto mer tydelig.

Det å være bevisst på ord kan ha farlig sprengkraft, er viktig. Samtidig er endringene i verden en del av virkeligheten, også for Norge. Mens Grosvold diskuterte retorikk på Stiklestad, forbereder Trøndelag seg på å huse Trident Juncture, den største Nato-øvelsen i Norge siden 1985.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter