Jeg har en god kollega som for en tid tilbake initierte en diskusjon rundt viktigheten av å sette utsagn og meninger i kontekst. Da snakket vi om poledancing, av alle ting.

Jeg har en god kollega som for en tid tilbake initierte en diskusjon rundt viktigheten av å sette utsagn og meninger i kontekst. Da snakket vi om poledancing, av alle ting. Med så flyktig, bastant, tabloid og usann informasjon vi omgir oss med, tror jeg det er særdeles viktig å ta noen sekunder med individuell tankevirksomhet for å sette saker og ting i sammenheng – før vi uttaler oss skråsikkert og konkluderer.

Kontekst forklart i Store Norske Leksikon er: En sammenheng noe befinner seg i, ofte den sammenhengen som gir bakgrunn for å forstå et ord, en ytring, en tekst eller et kunstverk. Kontekst er altså de forholdene i omgivelsene som er relevante for forståelsen eller tolkningen av en ytring, eller for produksjonen av den.

La oss ta Trump først – som det enkleste eksemplet. Når han påstår at han ved en feiltagelse sa feil ord – han sa «would» i stedet for «wouldn't» i Helsinki på spørsmål om han trodde Putin og Russland var involvert i påvirkning av valgresultatet i 2016, så kan vi si: Ja, det er jo fort gjort å gjøre en ærlig feil. Noen kan til og med finne på å tro på det. Setter vi det i kontekst, vet vi at Trump har lang fartstid i å argumentere for at han ikke tror Russland hadde en finger med i påvirkningen, så vi kan anta at dette er grunnsynet hans. I tillegg så lyver Trump, ifølge telleverket (The Washington Post), 6,5 ganger per dag. Sett i den konteksten, er det lett å trekke konklusjonen om Trump: Han sa og mente «would».

FIKK DU MED DEG DENNE? Fem typer feriebilder som ikke forteller sannheten

En fremtredende foreleser i økonomi i Trondheim la på Facebook ut en tekst med en tilhørende link der han mente at i lys av all «negativ eksponering» rundt direktør i Innovasjon Norge, burde styret skifte ut topplederen. Han påsto at det ødela organisasjonens omdømme. Han er slett ikke alene om å mene det heller.

De som argumenterer for denne topplederens avgang, ser ut til å glemme konteksten. Topplederen i dette offentlige selskapet har gjennom stødig strategi, et kompetent lederteam og tydelige verdier levert sterke resultater i en stor og landsdekkende offentlig virksomhet. Jeg mener det er slike resultater som bygger et omdømme, men det er selvsagt lett å glemme når det ser ut til at personen blir viktigere enn saken. Da velger man, tilsynelatende bevisst, å utelate viktig informasjon før man konkluderer.

Noen ganger mangler vi nødvendig kontekst og vi blir overlatt til egen individuell analyse og våre egne følelser. Som når en folkekjær trener og hans assistenttrener, med lang karriere i Rosenborg Ballklub blir «kastet» på dagen. Mange ønsker å vite hvorfor, hvordan og hva. Kommunikasjonen som kommer, men også det som forblir usagt, fra organisasjonens ulike nivåer, gjør oss mer forvirret enn opplyst – og mediene lager sak på sak. Selv sitter jeg igjen med min egen kontekst, ut fra mediene, min egen erfaring og min opplevelse av klubben. Jeg skjønner likevel at jeg ikke har hele bildet og mangler nødvendig kontekst for å kunne forstå alt.

Kommunikasjon er krevende, og til sist er det alltid mottaker som bestemmer hvordan hun vil tolke et budskap. Jo mer av konteksten du kan gi, altså jo mer informasjon om hvorfor, hvordan og hva, jo større er sannsynligheten for at du kan nå igjennom med ditt ønskede budskap. På den andre siden, hvis du bevisst holder tilbake viktig informasjon, er det fare for å bli avslørt eller mistenkeliggjort for at du har en annen agenda. Eller du må godta at mottakeren gjør seg opp en mening som kanskje avviker fra fakta.

Les Petter Myhrs kronikk om Olavsfestdagene og mediene

Så hva var det med denne poledancingen? For mange kan det å danse rundt en stang gi assosiasjoner til både stripping og snuskete etablissementer. Men om du faktisk tar deg tid til å sette deg inn i hva som kreves for å utøve det, vil du erfare at det handler om scenekunst og at det er en kombinasjon mellom dans og turn. Det krever en enorm kroppsbeherskelse og styrke. I tillegg er det veldig fysisk krevende. Pole er en sport og en internasjonal anerkjent idrettsgren. Også for menn. Tenk litt på den konteksten du, neste gang du griper rundt ei stang selv.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter