Når rekecocktail fører til sosialt selvdrap

For mye mas om sunn mat, kan føre til spiseforstyrrelser. For mye mas om trendy mat, fører til deprimert vertskap.

Noen ganger er det rett tid og sted for klassikeren Joikakaker - og ikke vårkylling med timianskum.   Foto: Tegning: Karl Gundersen

Det var i sommer at en venninne og jeg satt på en selvbetjent turistforeningshytte i Jotunheimen og spiste Joikakaker. For de uinnvidde, er Joikakaker hermetikk bestående av kjøttkaker laget av ymse kjøtt. En finnmarking på nabobordet, som hadde valgt trøndersodd fra selvbetjeningskjøkkenet, påpekte at det er forsvinnende lite joik i disse kakene. Altså, altfor lite reinkjøtt all den tid dette skal være en samiskinspirert rett. Etter å ha trasket gjennom steinur med tunge sekker hele dagen, kunne vi ikke ha brydd oss mindre om lav joik-prosent. Hermetikk med en klunk medbrakt rødvin til, smakte utmerket.