Femtusen plastnagler boret seg inn i ryggen. O, smerte!

Livet mitt peker østover for tiden. Kanskje fordi sommeren her på berget ble eksotisk varm. Yoga-matten er hentet frem. Leskende thai-suppe serveres hyppig i hjemmet og i natt kastet jeg meg sågar på spikermatta. Men ikke fristes jeg av buddhismen. Heller ikke tenner jeg på orientalske menn. Så kun en moderat asiatisk dreining er det her snakk om.

Det var denne spikermatta. En gammel julegave fra det Herrens år 2007. Jeg var ikke alene om å ønske meg spikermatte det året, for å si det sånn. Det var en farsott. Men nå har spikermatta ligget innerst i skapet i mange år. Inn til i går. Den glovarme trønder-sommeren hadde gjort meg dorsk. Jeg trengte noe mildt oppkvikkende. Kanskje spikermatta kunne sprite meg opp? Gubben laget allerede vislelyder fra puta ved siden av. Men selv uten hans bidrag skulle natta vise seg å bli brennhet …

Les også: Maria måtte massere i 30 varmegrader

Jeg brettet ut beistet. Ja, spikermatta altså. Hvordan gjorde man det nå igjen..? Kan ikke skli inn fra siden på ei spikermatte. Man må ta fart, sikte seg inn på midten og la det stå til. Så jeg tok springfart og kastet meg utpå. Perfekt landing! Femtusen plastnagler boret seg inn i ryggen. O, smerte! Jeg gispet lydløst i sjokk etter den særdeles smertefulle landingen. Måtte ikke vekke gubben. Så … etter hvert. Slappe av. Jeg kjente en deilig varme og sødme bre seg nedover ryggraden. Som en meditativ prikkedød av mikroskopisk art. Litt smerte kan også være godt. Jeg døste faktisk av og sovnet. Der på spikermatta.

Jeg sov tungt. Og lenge. Altfor lenge. Og våknet! Spikermatta hadde inntatt legemet og vi var blitt ett! Syke smerter pulserte og bølget seg fra tåballene opp til hårfestet. Jeg hadde ligget urørlig halve natta. Men nå, – NÅ var det bråttom med å komme seg opp. På instinkt rullet jeg meg til siden i en og samme svisj. Det kjentes som om huden flerret av mens hundre tusen spiker skrudde seg inn i hud og kjøtt, sener og bein. Å Hælgoland så ondt!

Opptatt av debatt? Les også: Hva ville du sagt om hele inntekta di brått uteble? Hvordan ville du skaffet mat til barna dine? Berget huset?

Og tror du spikermatta lå igjen på madrassen? Neida. Den var som sugd inn i kjerring-kroppen. Som et omvendt pinnsvin sto jeg på alle fire og ulte mot månen som en forlatt bikkje i natta. Ja, jeg sto i «hunden». For øvrig en flott yogastilling. Men nå med spikermatta fastmontert i ryggskinnet var det intet her som minnet om yoga.

Og nå tror du at min kjære våknet og reddet sin stakkars kone fra smertehelvete? Nei, da. Han snorksov. Innhyllet i en av sine to overbevisninger. Den ene «det går nok bra til slutt» Eller den andre, «noe skal man jo dø av». Så med et smil om munnen smattet han og fortsatte sitt ondskapsfulle virke under søvnens pseudonym. Jeg vridde meg så vidt og skjønte i et brøkdels sekund hva tortur er. Slik tortur som får deg til å villig dele ut krigshemmeligheter og superhemmelige passord til hvemsomhelst.

Mens jeg ennå sto som «spikret i hunden» og ristet som et aspeløv, fikk jeg tak med to fingre rundt fliken på spikermatta over venstre skulder. Vippet spikermatta opp mens jeg hørte første nagle motvillig slippe hud og bindevev. Så. Ettersom en og en raspet seg ut av opphovnet, ødematøst vev ble jeg til slutt frigjort fra spiker-helvete med påfølgende krigshyl av en annen verden. Jeg sto ennå i hunden. Men var på et øyeblikk blitt til et skabbete, skjelvende bikkjelik fra Sverresborgs mørkeste gate. Jeg ristet og frøs. Men spikermatta var av.

Mer debatt: Jeg startet skoleåret 17 dager etter fødsel, fikk 4 i matte, 5 i bokmål og 6 i alle andre fag, men får likevel ikke bli lærer

Takk gode Gud. Jeg var frigjort. Ramlet sammen. Besvimte jeg? Kanskje to minutter. Eller fem. Før jeg igjen som i et slags déjà vu kjente flammene. Det brant så infernalsk på ryggen så jeg var sikker på at sommerens svenske skogbranner hadde nådd Byåsen. Handlingslammet av smerte var det kun blikket som nådde pulverapparatet. Nær halvdød av syk, indisk kultur kjente jeg kvalmen bølge gjennom meg. Og mens jeg holdt meg fast i hodeputa ulmet og brant det på ryggen mens flammene liksom døde ut og alt det onde sluknet som utbrent kull.

Lite tips her om du også ønsker en smak av orienten på sensommeren. Begynn i det små! Ellers kan kultursjokket bli mye mer enn «mildt oppkvikkende». Det gjelder både kampsport, chili, yoga og spikermatta som ligger bortgjemt innerst i skapet. Men skulle du finne den fram – spikermatta - så glem alt du har lært om intuitivt solur og indre urverk. Sett på vekkerklokke!

Takk for julegaven, Oddrun. Den er tatt i bruk. Og det reiv godt!

Hør våre kommentatorer og gjest Per Olav Hopsø snakke om nytt Trøndelag, nytt Arbeiderparti og sommerferie

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Hør vår debatt-podkast: - Man må kunne tåle karikaturer av profeten