Vikhammer sentrum er dominert av veikryss og biler. Stedet har enorme muligheter for å bli mye bedre.

Folk i Vikhammer møtes torsdag kveld for å diskutere planene om å gjøre tettstedet mer attraktivt. Det overordnete spørsmålet debatten bør handle om, er om Vikhammer skal være en soveby.

Skal antall beboere vokse og vokse, uten at det gjøres noe med sentrum? Skal de fleste som bor der ikke gjør annet i nabolaget enn å kjøpe melk og brød på Rema eller Extra? Skal aktivitetene til folk i dette området fortsatt foregå i Trondheim?

Malvik kommune mener noe annet. De har laget en sentrumsplan som legger opp til store endringer. Planen vil at «Vikhammer utvikler seg til et attraktivt tettsted med boliger, handel og service med moderne urbane kvaliteter», heter det i områdereguleringsplanen som nå er på høring. Det er derfor velforeningene i nabolaget arrangerer folkemøte torsdag kveld.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Klett kveles, men kan få nytt liv

I utgangspunktet høres det ikke ut til temperaturen blir høy. Ingen kan da ha noe imot at tettstedet deres blir mer attraktivt? Men hvis Vikhammer virkelig skal få et løft, er store endringer nødvendig. Det må bygges høyere og tettere. Slikt skaper alltid motstand.

Jeg har kjørt gjennom Vikhammer med buss og bil mange ganger. Jeg har sjelden hatt noen grunn til å stoppe, men forleden dag, etter å ha kjørt et kvarter fra Solsiden, parkerte jeg bilen og tok føttene fatt. Jeg parkerte utenfor Vikhammer senter, for hvis stedet i det hele tatt har et sentrum i dag, må det være her. Kjøpesenteret er lite, men det har en Extra-butikk, frisør, apotek, fysioterapeut og et beskjedent pizzasted.

På den andre siden av parkeringsplassen ligger en trafikkskole og en bruktbutikk. Den videregående skolen ligger ovenfor den trafikkerte veien. Der ligger også Rema. Jo, sentrum er nok her.

Jeg gikk nedover mot fjorden og nøt fin utsikt til vannet og åsene rundt. På veien møtte jeg jernbanelinja. Den er lett å forsere, og jeg oppdaget et fint uteområde på sjøsiden av skinnene.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Steinkjer er ikke stygg, men lærerik

Bane Nor vil bygge jernbanetunnel fra Ranheim til Hommelvik, og om en del år kan jernbaneskinnene forsvinne. Da blir området virkelig attraktivt – og lønnsomt å bygge ut. Kommunen må både ha en kortsiktig politikk for hvordan de skal lage liv i sentrum så lenge skinnene ligger der og for hva som skal skje hvis de en dag forsvinner.

Hvis sentrum skal få mer aktivitet og større tiltrekningskraft, er det innlysende at det må fortettes. Vikhammer har dessuten den store fordelen at det er mulig å bygge høyt der. Selve sentrumsområdet er relativt flatt, og det er omgitt av høye åser. Det er der, oppe i åsen, de fleste bor, og om det nede på flata bygges noen flere etasjer i høyden enn i dag, vil få, om noen, bli forstyrret av det. Bygninger på fem, seks etasjer enkelte steder i Vikhammer sentrum vil ikke ta utsikten fra noen. I skråningen ned mot vannet er det derimot vanskelig å se for seg at det er aktuelt å bygge høyt.

Området har dessuten nok folk til at et fortettet sentrum vil bli mye brukt. Omtrent halvparten av de 14 000 innbyggerne i Malvik kommune bor i Vikhammer og Saksvik, to steder som ligger nær Trondheim og som dermed vil få mye tilflytting etter hvert som Trondheim vokser østover.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Kan Melhus bli et hyggelig sted?

Samfunnsutviklingen i årene framover må bli slik at folk ikke trenger å forflytte seg så mye som de gjør i dag. Da trenger vi flere attraktive tettsteder. En betydelig jobb må gjøres, etter at utviklingen de siste tiårene har vært temmelig tilfeldig.

Det vanlige på mindre steder var lenge at samvirkelaget og Felleskjøpet fikk bygge der de selv ønsket. Når stedet fikk behov for ny skole, har kommunen kastet sine øyne på et område et stykke oppi lia. Slik har norske tettsteder vokst. Det er blitt bygget der det har passet slik.

Vikhammer har også noen bygninger som ligger spredt tilfeldig omkring, men avstandene er små, og i motsetning til mange andre steder har ikke Vikhammer noe kjøpesenter i umiddelbar nærhet som suger blodet ut av sentrum.

Vikhammer har muligheter. Hvis stedet vil bli noe mer enn en soveby, gjelder det å gripe dem.

Les flere kommentarer av Trygve Lundemo her

Attraktivt: På sjøsiden av jernbanelinja har Vikhammer et attraktivt friområde. Jernbanen kan bli lagt i tunnel om en del år.