Gjestekommentar

Det urbane blikket

Ingen liker å bli neglisjert. Møtes vi i tillegg med at vår egen virkelighetsbeskrivelse er feil forsterkes fort motsetningene.

Byungdom orienterer seg oftere utover enn innover landet. De forholder seg til andre byer som London og Berlin, snarere enn Snåsa eller Åfjord, skriver vår gjestekommentator.  Foto: Thomas Brun, NTB scanpix

Det finnes grovt sett to forestillinger om bygda eller Distrikts-Norge. For det første, det er der det gode liv leves, i pakt med både naboer og natur – fri for byens kjas og mas. Den andre forestillingen er at det er kjedelig i distriktene. Det er i byen det skjer. Her skapes trender. Byen er moderne og hipp. Bygda er umoderne og mer harry, enn hipp. Nå kan det i parentes bemerkes at hverdagen i by og bygd til forveksling er lik. Familie, barn, jobb og skole fyller hverdagene, ikke teater og kunstutstillinger.