Signert

Rekviem for nazismens ofre – dessverre stadig aktuelt

For få dager siden vandret norske og svenske nazister i Moss og Fredrikstads gater. Samme dag ble elleve mennesker drept i en klassisk antisemittisk terroraksjon, denne gang i en synagoge i Pittsburgh.

Blomster er lagt ned etter massakeren i en synagoge i Pittsburgh der elleve jøder ble drept. 80 år etter Krystallnatten lever fortsatt nazistisk tankegods, mener innleggsforfatteren..  Foto: NTB / Scanpix

80 år etter Krystallnatten, fredag 9. november, fremfører Oslo Domkor «Requiem – for the victims of Nazi persecution». Konserten spilles til inntekt for Amnesty International. Dette konsertrekviet ble urfremført i Nidarosdomen i 2001 av Oslo Domkors dirigent, Vivianne Sydnes, som da var ny domkantor i Nidarosdomen. Siden den gang har det blitt fremført svært mange ganger i mange ulike land – ofte som del av offisielle minnemarkeringer, hvor forbindelsen mellom historien og vår egen tid har stått sentralt.