Gjestekommentar

Hvorfor Babylon i Berlin?

Det kommer altså en ny sesong av den tyskproduserte TV-serien med det mystiske navnet «Babylon Berlin». Serien er en thriller satt inn i et politisk-historisk drama, med Berlin i mellomkrigsårene som bakteppe. Men hva har Babylon med dette å gjøre?

Charlotte Ritter (Liv Lisa Fries) er en ung kvinne fra fattige forhold som livnærer seg på deltidsprostitusjon, men som har ambisjoner om å bli politietterforsker i den populære tyske serien «Babylon Berlin».  Foto: NRK

Under Weimarrepublikken levde svært mange tyskere et nær sagt håpløst liv. Her var fattigdom, enorm inflasjon, blant annet som en følge av krigsgjelden Tyskland måtte betale til seierherrene etter 1. verdenskrig. Serien viser generalenes ønske om revansj, offentlig korrupsjon, prostitusjon og en velorganisert mafia. Et utagerende natteliv, bruk av harde narkotiske stoffer, delvis i håp om å kurere traumer fra krigen, delvis bare til fest. Demonstrasjoner og «truende kommunister» oppfattes av mange som en trussel mot rikets sikkerhet.