Gjestekommentar:

Slapp av, jeg skal ikke stjele, altså

For en rusmisbruker er det ikke alltid lett å føle seg velkommen i det offentlige rom.

Mia Landsem er mest kjent som såkalt datadetektiv, som hjelper folk som får private bilder spredt på nett. Men hun jobber også i klesbutikk i Oslo sentrum: - Ganske ofte kommer alkoholikere og rusmisbrukere inn døren vår. Automatisk blir man mer på vakt og følger litt ekstra med, skriver Adresseavisens nye spaltist.   Foto: shutterstock

Som butikkansatt opplever jeg mange forskjellige kunder når jeg er på jobb. Små og store, lange og korte. Noen i dress, andre i joggeklær. Mennesker av ulik etnisitet og opprinnelse, og mennesker med ulik bakgrunn. Iblant møter jeg også på faste kunder som jeg elsker å få besøk av. De er hyggelige, ønsker hjelp og sier takk og god dag. Vi har til og med ufine kunder, som slenger klærne rundt, kommer med stygge kommentarer, legger Starbucks-koppen sin i prøverommet. Og så har vi kunder som stjeler. Jeg jobbet fem år på Rema 1000, og har nå jobbet halvannet år i en klesbutikk i Oslo. Vi trekker kunder av alle slag her i sentrum, rett ved Oslo City. Det er akkurat det med ulikheter jeg syns er fascinerende med jobben min. Det gjør hverdagen spennende og varierende.