Gjestekommentar:

Tving meg til å endre vaner

Alle vil være i harmoni med seg selv. Uro og uoverensstemmelse prøver vi derfor å kvitte oss med så fort som mulig.

Vår nye fredagsspaltist er psykologspesialist, og i denne teksten ser han på hvordan blant annet kritikken mot Greta Thunberg kan være et eksempel på hvordan vi prøver å rasjonalisere oss ut av ubehagelige sannheter om klimakrisen.  Foto: Paul Chiasson/scanpi

Klimaet er i krise. Isen smelter, vannet stiger. Det blir stadig mer vær, stadig mer tørke, stadig mer skogbrann. Insekter dør, dyr fordrives fra sitt habitat. Livet i havet presses og fordrives av økende vanntemperatur, elvene reguleres opp og ned av kraftselskapene, vindmølleparker bygges midt i vår sårbare natur. Cruisebåter spyr ut diesel langs hele norskekysten. Bilene står i kø i rushtrafikken, forsurer bymiljøet og luftkvalitet. Forørkning, flom. Monsunregn, ekstremtørke. Klimaet er i krise. Vi må gjøre noe.