Det må jammen være trist å være bonde

Melkekua er i ferd med å havne på rødlista, om vi skal tro avisa Nationen. Kanskje er det på tide å framsnakke bonden før det er for seint?

Trondhjemmere stimer hvert år til Skjetlein landbruksskole for å bivåne vårens kuslepp. Men er det i det hele tatt mulig å framsnakke bondeyrket når forbrukerne elsker kua, men ikke lenger kjøper melka og kjøttet?   Foto: Terje Svaan

Hvis jeg var bonde, og jeg hadde faktisk ambisjoner i den retning i min ungdom, så ville jeg blitt veldig deprimert av å lese Nationen - bøndenes egen avis. Overskrifter som handler om at Trøndelags største melkebønder selger kvoten, forbrukerne som ikke lenger vil spise kjøtt, grisen som pines i bingen, pelsdyra som skal vekk og overproduksjon av korn. Det er så langt mellom lyspunktene at Nationen før jul hadde følgende oppslag: «En gladnyhet!». Som handlet om en bonde som etterlyste flere gladnyheter, men det ble med denne ene. Med god grunn.