– Det er en populær diett som mange bruker, og det finnes lite forskning på hva den betyr for kroppen og forbrenningen, sier fedmeforsker og førsteamanuensis Catia Martins på NTNU.

– Hypotesen vår er at en diett med minimalt med næring tre dager i uka vil føre til mindre reduksjon av muskelmasse, noe som igjen vil gjøre det lettere å beholde vekten etterpå, sier Martins.

Muskelmasse og fett

De skal undersøke to grupper som begge spiser like mange kalorier i løpet av en uke. Mens den ene gruppen skal spise veldig lite noen dager og mer normalt resten, skal den andre gruppen ha samme energiinntak hver dag.

Forskerne på NTNU vil finne ut om en slik delvis faste kan føre til at slankerne beholder mer av muskelmassen, noe som igjen vil føre til at de bruker mer energi ved hvile og dermed ikke legger på seg så lett.

5:2 blir 4:3

Den populære 5:2 dietten, eller fastedietten, har tatt Norge med storm. Etter at doktoren Michael J. Mosley testet dietten i BBC-dokumentaren «Spis, fast og lev lenger» har mange nordmenn blitt fristet til å prøve ut hva den periodiske fasten innebærer. Kort sagt skal man spise normalt fem dager i uken og spise veldig lite to dager.

I prosjektet legger fedmeforskerne opp til en strengere diett enn 5:2, og prøver ut 4:3.

Tre dager med pulver

Mandag, onsdag og fredag kan deltakerne bare spise 550 kilokalorier for kvinner eller 660 for menn. Det betyr at de må spise pulversupper og -shaker for å sikre at de får i seg nok vitaminer og mineraler. De andre dagene kan de spise normalt, det vil si det som er dagsbehovet ut i fra høyde, vekt og energiforbruk.

Den andre gruppen skal daglig ha 33 prosent mindre energiinntak enn dagsbehovet. Begge gruppene skal ha like mange kalorier per uke. Det er bare fordelingen fra dag til dag som er ulik.

Skal ta av 8-9 prosent

Fedmeforskerne på NTNU søker 40 deltakere til forskningsprosjektet. De skal tilfeldig fordeles i de to gruppene slik at de blir mest mulig like.

Catia Martins regner med at begge gruppene går ned omtrent like mye i vekt. Begge diettene skal føre til en vektreduksjon på 8-9 prosent i løpet av de 12 ukene prosjektet varer.

Et viktig problem for folk som slanker seg, er at vektreduksjon fører til at muskelmassen også blir mindre, og det igjen fører til at kroppen bruker mindre energi ved hvile.

– Tidligere forskning viser at kroppen jobber på mange måter mot en vektreduksjon, sier Martins.

Mer sulten enn før

– Når kroppsvekten blir lavere, trenger folk mindre energi. Folk må altså spise mindre etter at de har gått ned i vekt enn de gjorde før, bare for å holde vekten.

Martins sier at tidligere forskning viser at folk føler seg mer sultne enn før vektreduksjonen, og de bruker mindre energi under trening enn de gjorde før.

– Alt i kroppen kjemper mot vektreduksjon. Det er ikke nok å være motivert, sier Martins. –Motivasjon er bare en faktor av mange.

Motivasjonsverktøy

– 5:2-dietten er en av flere dietter som kan hjelpe folk til å gå ned i vekt.

Catia Martins tror det kan brukes som et motivasjonsverktøy for å forandre livsstil.

– Ulike folk har ulike livsstiler. Ulike utfordringer krever ulike løsninger, sier Martins som tror en diett med en slik periodisk faste kan være et godt alternativ for noen.

Så gjenstår det å se om den nye trenddietten faktisk gjør det lettere å la være å legge på seg igjen etterpå.