Trist syn: Ærverdige Kjeglekroa fikk hard medfart i brannen. Foto: KIM NYGÅRD

Den siktede 18-åringen skal ha tatt med seg en fakkelboks for å tenne på.

Da Ludvig Kvitvang (22) kom hjem fra eksamenslesing hos ei venninne litt før klokken 03.00 natt til fredag, fikk han se en svartkledd mann som hoppet over et gjerde ved Kieglekroa i Holstveita i Trondheim, idet han rundet hjørnet fra Prinsens gate. Personen sprang så inn i bakgården på andre siden av veita, der Kvitvang bor.

– Da jeg kom inn i bakgården sto det en mann sammenkrøket i et hjørne og stirret i bakken. Han forsøkte åpenbart å gjemme seg, sier Kvitvang.

Trodde det var en tyv

Han gikk inn i leiligheten sin i første etasje, med utsikt rett over til Kieglekroa. Kvitvang observerer regelmessig kjøp og salg av narkotika i veita, så han tenkte ikke mer over hva denne personen gjorde der. Kort tid etterpå så Kvitvang den samme mannen på vei over gjerdet inn til uteserveringen til kroa.

– Han romsterte fælt der inne, så jeg begynte å tenke at det kunne være snakk om en ruset tyv, sier Kvitvang.

Kvitvang fulgte med mannen som kom og gikk. Etter en liten time begynte den antatte gjerningsmannen å «leke med» to tente fakkelbokser som sto i et stativ utenfor kroa. Mannen tok med seg en av faklene, og gikk inn i uteserveringen og under et overbygg av tre på venstre side av inngangen til kroa. Han så ikke om den antatte gjerningsmannen tente på faklene selv eller ikke.

–Jeg tenkte fremdeles at dette var en tyv, som hadde behov for ei lykt. Jeg vekket likevel min romkamerat, og sa at «noen ødelegger Kieglekroa». Vi ringte politiets direktenummer 02800, men kom ikke gjennom. Da kom mannen plutselig raskt ut fra overbygget. Knappe 30 sekunder etterpå så vi et lys, og plutselig sto det i full fyr, sier Kvitvang.

Rundet hjørnet imot ham

Halvminuttet senere var bygget overtent, ifølge Kvitvang. Klokken var da noen minutter på fire. Han rakk så vidt å tenke på eventuell spredning og konsekvenser, før han sprang ut i veita og i retning av Prinsens gate for å ta igjen den svartkledde mannen. Samtidig ringte han nødnummeret. Til Kvitvangs store overraskelse rundet plutselig den antatte gjerningsmannen hjørnet og kom mot ham.

– Han spilte uskyldig og lot som han var tilskuer og vitne. Jeg lot også som ingenting, og vi ringte begge nødnummeret. Jeg fortalte politiet at gjerningsmannen sto ved siden av meg. Han sto der og beundret verket sitt til politiet kom etter et par minutter. Da var det bare å peke ham ut, og politiet pågrep ham uten dramatikk, sier Kvitvang.

KOMMENTAR: Selv om brannen er slukket, ulmer frykten

Når Adresseavisen treffer Kvitvang på Royal Garden hotell fredag formiddag er han en smule preget av hendelsen. Han har ikke sovet noen ting i løpet av natten, og har vært i avhør hos politiet i tre timer. Han vet ikke når han får komme hjem, og har mistet en eksamen på grunn av hendelsen.

Fengslet i fire uker

Ifølge kilder ved Thon Hotell Prinsen, hadde ansatte gått forbi Kieglekroa etter stengetid. Også Securitas var på rutinemessig kontroll. Ingen av disse har rapportert om påtente fakkelbokser etter stengetid.

Den siktede 18-åringen ble i går fremstilt for varetektsfengsling siktet etter den såkalte mordbrannparagrafen, som har en øvre strafferamme på 21 års fengsel. Iført håndjern nektet han straffskyld da han forklarte i Sør-Trøndelag tingrett. Han begynte med å si at han gikk forbi brannstedet natt til fredag, fordi han var på vei til en slektning. Mannen innrømte deretter at han hadde vært inne på gårdsplassen utenfor Kieglekroa, og at han stjal med seg en kosteskaftlignende gjenstand som hang på veggen, men avviste å ha noe med brannen å gjøre.

Han hevdet at han var 30 meter unna bygget da han så røyk komme fra noen elektriske kabler. Deretter så han flammer og hørte flere smell.

– Jeg ringte brannvesenet, deretter tok jeg film av brannen. Derfor skjønner jeg ikke hvorfor jeg står her i dag, sa 18-åringen.

Politiadvokat Bente Lind opplyste i fengslingsmøtet at politiet har to vitner som hevder å ha sett at siktede var i befatning med fakkelbokser. Et annet vitne mener at siktede tente på et flagg. 18-åringen på sin side forklarte at han hadde en lighter på seg natt til fredag, men avviste at han var borti andre gjenstander som brant.

Lind begjærte 18-åringen fengslet i fire uker. Hun begrunnet dette med faren for bevisforspillelse samt den utrygghet en løslatelse eventuelt ville skape blant folk. Mannens forsvarer, Arve Røli, poengterte at det ikke finnes tekniske bevis mot klienten. Han viste også til at det er liten mulighet for at 18-åringen vil kunne forspille bevis. Tingretten ga imidlertid påtalemyndigheten medhold, og varetektsfengslet den unge mannen i fire uker

– Det har vært flere branner i byen i det siste og samfunnets behov for beskyttelse må veie tyngre i dette tilfellet enn den belastning fengsling vil ha for siktede, leste sorenskriver Hans Hugo Kristoffersen fra kjennelsen.

18-åringen anket på stedet.

Politiadvokat Lind gjorde det klart at siktede i forbindelse med etterforskningen også skal sjekkes opp mot andre branner.