Adresseavisen fikk før valget innsyn i 1781 alvorlige hendelser i eldreomsorgen i Trondheim kommune, publiserte for én måned siden artikler basert de konkrete hendelsene.

Les saken her: Rapport fra innsiden av eldreomsorgen.

Dette har i løpet av valgkampen ført til en større nasjonal debatt om innsyn i eldreomsorgen i landets storbyer. For samtidig med at avisen ba om innsyn i Trondheim, ba vi om tilsvarende innsyn i Bergen og Oslo. Begge de to sa nei, med ulik begrunnelse.

Adresseavisen kunne dermed i detalj fortelle om hvordan det er når det går galt i eldreomsorgen i Trondheim – men ikke i Oslo og Bergen.

Nasjonal debatt

At de to andre storbyene, og da spesielt Oslo, ikke har vist samme åpenhet, har skapt en stor debatt. Både lokalt i Oslo, men også nasjonalt. Til slutt har Oslos eldrebyråd, Aud Kvalbein, lovet at pressen skal få innsyn i Oslos avvik. Men at dette først kan skje etter valget. Da partilederne møttes til partilederdebatt på TV2 torsdag, var nettopp Adresseavisens sak med avvik i eldreomsorgen et større tema. Ap-leder Jonas Gahr Støre roste kommunen for åpenheten, og mente den var nødvendig for at alvorlige mangler ved eldreomsorgen skal komme fram i offentligheten. Statsminister Erna Solberg på sin side forsikret om at også Oslo nå vil offentliggjøre avvikene, men at kommunen trenger tid for å sikre at ikke personsensitive opplysninger kommer ut.

Oslos byrådsleder, Stian Berger Røsland, har oppgitt flere grunner til hvorfor Adresseavisen ikke har fått innsyn i avvikene i Oslo. Ett argument er at hvis disse offentliggjøres vil ansatte kvie seg for å rapportere når alvorlige feil skjer.

- Ansatte sett og hørt

Spesialkonsulent for kvalitetssystem i Trondheim kommune, Tor Magnus Hindenes, sier at det ikke gikk slik de fryktet.

- Vi fryktet det samme som de sier i Oslo – at ansatte skulle bli engstelige. Men vi har tvert imot opplevd en liten økning i antall avviksmeldinger i august. Enda viktigere: Jeg har vært rundt på samlinger med verneombud i Trondheim kommune. Ansatte sier at de føler seg sett og hørt gjennom disse sakene. Det har ikke blitt en debatt om «udugelige ansatte», for dette er flinke folk som tar jobben alvorlig. Det har blitt en politisk debatt de alle applauderer, fremholder Hindenes.

Han sier det er betryggende at åpenheten har virket slik.

- Hadde de blitt skremt fra å melde, ville det vært et problem. Hele poenget med systemet er at ansatte skal varsle feil, slik at man kan gjøre endringer der det svikter. Jeg har snakket med ansatte som forteller at det gikk kaldt nedover ryggen da de plutselig leste det de selv hadde rapportert. Men de følte ikke at det var feil. Tvert imot har dette medført mange gode diskusjoner rundt på enhetene, oppsummerer Hindenes.

Adresseavisen 15. august i år
Statsminister Erna Solberg lovte at også Oslo skal offentliggjøre avvikene, på TV2s partilederdebatt. Foto: Therese Alice Sanne
- Ansatte sier at de føler seg sett og hørt gjennom disse sakene. Det har ikke blitt en debatt om «udugelige ansatte», for dette er flinke folk som tar jobben alvorlig, sier spesialkonsulent for kvalitetssystem i Trondheim kommune, Tor Magnus Hindenes.