I bydelssjekken undersøker vi livet i ti utvalgte bydeler i Trondheim. Utleira, Ranheim, Lade, Sjetnmarka, Tyholt, Byåsen,Kolstad, Trolla, Byneset og sentrum.

I Sjetnmarka forbereder folk seg på vekst. Hallsteingård, som er mest kjent som avlsstasjon for okser, er solgt. Her er det planlagt 950 boliger med 2–3000 innbyggere. Senere i høst får bygningsrådet reguleringsplanen til behandling.

Sjetnmarka får nesten dobbelt så mange boliger og innbyggere. I dag kaller folk bydelen for grenda og forteller at Sjetnmarka er et godt sted å vokse opp. Det er trygt og oversiktlig her, og de vi snakker med viser til det gode samholdet. Dette er et sted folk flytter tilbake til, når de får barn.

Test kunnskapene dine om Sjetnmarka her

Frykter stor trafikkvekst

Den store utbygginga fører med seg ny vei mellom Sjetnmarka og Tonstad, mer trafikk, mer folk og behov for større skole. Midt i dette står Jan Ove Tvervåg. Han er leder både i grendalaget og i Sjetne IL. Selv er han en av mange som vokste opp i Sjetnmarka og flyttet tilbake som voksen.

- Om ti år vil Sjetnmarka se helt annerledes ut enn i dag, sier Jan Ove Tvervåg. Han er mest bekymret for at grenda kan bli ødelagt av trafikk, og mener det må komme en fysisk sperre i rushtida morgen og kveld mellom den nye og gamle delen av Sjetnmarka.

- Det er eneste måten å hindre at vi får for mye gjennomgangstrafikk.

LES OGSÅ OM DEN HEMMELIGE SYKKELVEIEN Sjetnmarka, Øvre Leirfoss og Leira

Han står sammen med den relativt nyinnflyttede Inge Kappel. Hun er dansk, og flyttet hit som voksen – for 30 år siden. Nå leder hun fotballavdelingen i Sjetne IL.

Hjerte og stridstema

I grendahuset er det fotballpub med Rosenborg-kamp på storskjerm. Utenfor er de siste fotballtreningene ennå ikke slutt, og fra musikkbingen på skoleplassen like ved kommer lydene av gitarøving.

Grendahuset er selve hjertet i Sjetnmarka, men er også i ferd med å bli et stridstema. Spørsmålet er om grendahuset må ofres for idrettshall.

Her er det ymse aktiviteter hver eneste dag. I kjelleren holder frivilligsentralen til. Idrettslaget har garderobe og klubblokale i huset. Her blir det arrangert fotballpub, folk i grenda feirer bryllup og konfirmasjon, her øver kor og korps og her holder Sjetnerevyen sine forestillinger. Grendahuset er et resultat av dugnadsånd og samhold i grenda.

Ny idrettshall eller grendahus

Men grendahuset ligger på den naturlige tomta for en ny idrettshall.

- En idrettshall må ligge her i tilknytning til skolen og fotballbanen, sier Jan Ove Tvervåg.

Inge Kappel viser også til Sjetnes stolte håndballtradisjoner.

- Sjetne IL blir ikke noe stort håndballag igjen før vi har en idrettshall. Men vi vil gjerne ha en idrettshall med plass til den aktiviteten som i dag foregår i grendahuset. Vi taper mye dersom vi ikke har slike tilbud. I dag er det 15 lag og organisasjoner som bruker huset. Det må vi ta vare på.

Jan Ove Tvervåg vil ha idrettshall med plass til håndball og innebandy, og helst også med plass til noe av det sosiale som i dag foregår i grendahuset. Men han tror mange av dagens aktiviteter i grendahuset kan få plass i nyskolen.

Mener kommunen må bygge idrettshall

En annen diskusjon er om kommunen eller idrettslaget skal bygge og drive idrettshallen. Sjetne IL mener det er et kommunalt ansvar og syns det er mye for idrettslaget å drifte en hall.

- Politikerne vil at idrettslaget skal bygge idrettshall. Det er vi skeptisk til, sier Jan Ove Tvervåg.

Cato Høve ved rådmannens fagstab opplyser at kommunen ikke har satt av midler til ny idrettshall i Sjetnmarka.

Alt er fra cirka 1970

De første innbyggerne kom hit til splitter nye hus på slutten av 60-tallet. I 1971 var skolen ferdig til innflytting.

Sjetne skole består av en hovedbygning fra 1971, et nyere teglsteinsbygg for de yngste elevene samt flere paviljonger. Det meste er nedslitt. Jan Ove Tvervåg gikk selv på Sjetne skole. Da skolen var helt ny, begynte han i femte klasse. I dag går yngstedatteren hans på 12 år på samme skole, med en gymsal som ser ut som den gjorde for over 40 år siden.

- Bare flisene i garderoben er nye, sier Jan Ove Tvervåg.

Ny skole i 2018

Før sommeren vedtok formannskapet å rive paviljongene på Sjetne skole, bygge nytt og ruste opp dagens bygninger. I første omgang legger kommunen opp til en 1–10 skole med plass til 525 elever, men med tanke på at skolen blir ren barneskole når ungdomsskolen står ferdig. Formannskapet vil bygge en ny ungdomsskole for Tonstad og Sjetne. Rådmannen har fått i oppdrag å vurdere tomtealternativ ved Hallsteingård, ved Tonstad skole og ved Tiller kirke. I tillegg skal Okstad skole utvides til å bli en barneskole fra 1. til 7. trinn. I dag går elevene der til og med fjerde trinn.

Jan Ove Tvervåg tror utbyggingen vil føre med seg mye positivt.

- Vi får ny fotballbane, lysløype, oppgradert sti og turområdene langs Nidelva, og vi får ny skole som vi har ønsket oss så inderlig.

Kjendisen: Vigdis Hårsaker

- Sjetnmarka er som ei lita grend med en vei inn og samme vei ut.

Den tidligere håndballspilleren Vigdis Hårsaker har flyttet hjem igjen. Hun vokste opp her.  Nå er hun tilbake igjen med mann og barn.

- I Sjetnmarka føles det som man er på landet samtidig som det er kort vei til byen. Det er som ei lita grend med en vei inn og den samme veien ut. Byåsen er stort og åpent. Her er vi lukket inne i ei grend i byen, sier 34 år gamle Vigdis Hårsaker.

Hun liker at folket i Sjetnmarka er flinke til å lage tilbud til de som bor der.

- Vi har frivillighetsgruppe som lager dansedager for seniorer, vi har treningsgrupper, idrettslag, korps og pikekor. På butikken ser jeg på oppslagene der at det er mye som skjer. Vigdis Hårsaker forteller at folk er sammensveisa, folk kjenner hverandre og det er godt og trygt å bo der.

Hun forteller at det var litt tilfeldig at de flyttet Sjetnmarka. Selv trivdes hun godt på Byåsen, men så fant de det rette huset i Sjetnmarka.

Strid om skrivemåte

De siste årene har navnestriden vært den største debattsaken. Heter det Sjetnmarka eller Sjetnemarka? I januar 2008 kunngjorde Trondheim kommune at navnet er Sjetnmarka.

LES OGSÅ KRONIKK OM NAVNESTRIDEN: Offentlig navnejuks

LES OSGÅ FRA DEBATTEN PÅ ADRESSA.NO: «Er det virkelig så dirty der?»

Aerielle Browning, bodd i Sjetnmarka 1 1/2 år - Jeg elsker å bo her. Det er utenfor byen, familieorientert og det føles trygt. Jeg liker at det er lett å gå dit du skal som til butikken og det er trygt å sykle for barna. Sjetnmarka er det beste stedet å bo i Trondheim. Foto: Aagot Opheim
Asbjørn Aursand, bodd i Sjetnmarka siden 1969 - Jeg har stått på i Sjetnmarka i alle år. Jeg har vært formann i friidretten, aktiv i frivilligsentralen, organisert bingo og ledet pensjonistforeningen. Nå driver jeg mest med skothyll der jeg har vært formann i foreningen fra vi startet i 1998. Det jeg er mest bekymret for nå er om grendahuset blir revet for ny skole og idrettshall. Tar de grendahuset, tar de hjertet ut av grenda. Foto: Aagot Opheim
Bjørn Lieng, bare bodd i Sjetnmarka i ti år - Sjetnmarka er en kjempeplass å vokse opp for unger. Det er godt samhold her, masse aktiviteter og dugnadsvilje. Skolen er det eneste minuset, men nå skal det bli gjort noe med den også. Også blant eldre er det veldig godt samhold. De fleste av dem har bodd her hele sitt voksne liv. I tillegg er dette et sted folk flytter tilbake til når de får barn. Sjetnmarka er et sted alle vil at ungene skal vokse opp. Foto: Aagot Opheim