Halvparten av prosjektene som får forskningspenger ligger hos NTNU og Sintef.

Digitalt liv-satsingen er organisert som et virtuelt senter ledet av NTNU sammen med Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen. Målet er å skape et skikkelig løft for innovasjoner bygd på bioteknologi. Satsingen er den største i Forskningsrådets store program Bioteknologi for verdiskaping.

- Vi er veldig glad for etableringen, sier professor Trygve Brautaset ved NTNU. Han skal lede senteret, men er nøye med å understreke at det skjer i samarbeid med de to andre store universitetene.

Samarbeid på tvers er helt sentralt for forskningsprosjektene som skal ledes av senteret. Biologer, bioteknologer, matematikere, informatikere, fysikere og ingeniører skal jobbe sammen.

- Det handler om å ta i bruk bioteknologi i ulike sammenhenger. Selv om prosjektene har grunnforskning i seg, har de helt klart et anvendt perspektiv. Vi skal danne grunnlag for ny teknologi, ikke bare studere og beskrive, sier Brautaset.

Spennende prosjekter

Det nasjonale senteret blir overbygning for seks store forskningsprosjekter som har vunnet frem i konkurranse med 41 andre. NTNU og Sintef står for tre av prosjektene som har fått tilslag. Brautaset tror en viktig årsak til at trondheimsmiljøet gjør det så sterkt er NTNUs teknologiske profil. Universitetet har god kontakt med Sintef og industrien, og har et levende innovasjonsmiljø.

Et av NTNU-prosjektene handler om å lage en brikke som kan diagnostisere sykdommer, og nye sykdommer, raskere og sikrere enn i dag. Løsningen «laboratorium-på-en-chip» bygger på nanoteknologi. Det andre prosjektet går ut på å lage en kunstig bukspyttkjertel. Håpet er at en slik kjertel kan helbrede diabetes, for eksempel. Sintef står for det tredje forskningsprosjektet der man vil bruke mikroorganismer for å produsere nye typer medisiner. Ved å skreddersy mikroorganismer håper man å produsere nye medisiner både fortere og tryggere. Mikroorganismer brukes allerede mye i medisinproduksjon, for eksempel av penicillin.

Store vyer

- Denne satsingen skal ta norsk bioteknologi videre inn i en ny digital æra med enorme muligheter, sier Arvid Hallén, administrerende direktør i Forskningsrådet, i en pressemelding. - Det nye nasjonale senteret for digitalt liv skal være et fyrtårn på tvers av fagmiljøer, institusjoner og sektorer.

De 200 millioner kronene fordeles på de seks prosjektene med mellom 20 og 40 millioner til hver over fem år. Omkring 50 millioner går til selve senteret som skal følge opp prosjektene, bidra til samarbeid på tvers og koordinere forskerutdanningen.

Trygve Brautaset