Midt i juni var det dramatisk mye lus på fisken, viser en overvåkningsrapport fra Norsk institutt for naturforskning (Nina).

Overvåkningen er gjort ved Agdenes, nær utløpet av fjorden. Forskerne prøvefisket etter sjøørret med garn i fem perioder, og talte opp antall lus på fisken.

I de mest ekstreme tilfellene i juni ble det registrert over 300 lus på én enkelt fisk. Over 80 prosent av fisken som ble fanget i denne perioden var utsatt for lakselusangrep som kan lede til dødelighet.

Mengden lakselus på sjøørret gikk ned utover sommeren. Likevel var det fortsatt mye lus på fisken.

- Det var potensielt overskridelser av tålegrensene for lakselus på opp mot en tredjedel av sjøørreten vi fanget i juli, sier seniorforsker Bengt Finstad i Nina.

Usikkert for laks

Forskerne utelukker heller ikke betydelig dødelighet hos laksesmolten som vandret ut av fjorden i denne perioden hvis den ble like hardt angrepet av lus som sjøørreten. Smolt er laks som enda ikke er voksen, og som er på vei fra elva via fjorden til oppvekstområdene i havet.

- Mesteparten av laksesmolten fra elevene i Trondheimsfjorden vil ha vandret ut av fjorden i juni, men det er et etterslep som kan ha blitt rammet av lakselusangrep. Også smolten må gjennom områdene med mye lus ytterst i fjorden. Men vi har ingen sikre data på hvor godt laksen klarte seg i år, sier Finstad.

Bestandene av sjøørret i ytre deler av Trondheimsfjorden er ikke godt kartlagt, men det er kjent at flere vassdrag har, eller har hatt gode bestander.

- Med sommerens luseangrep, ser vi ikke bort fra at bestandene av sjøørret har blitt redusert. Vi har ikke sikre data, men det er rimelig å anta at lakselusangrepene var så kraftig at de førte til økt dødelighet i disse bestandene, sier Finstad.

Lus fra oppdrett

Forskerne mener lakselusa ved Agdenes kan komme fra oppdrettsanlegg ved Hitra og Frøya.

- Luselarvene kan spre seg opp til ti mil med havstrømmene nordover langs kysten. Ved lavere temperaturer kan larvene leve opp til 20 døgn, sier Finstad.

Havforskningsinstituttet (HI) har ansvaret for den nasjonale luseovervåkningen. Fra i år er det er slutt på tråling av laksesmolt i fjorden, og telling av lus på fisken. Nå brukes i stedet modellberegninger. Nina mener omleggingen skjer for raskt.

- Trondheimsfjorden ligger i et av landets mest aktive oppdrettsområder. Vi mener det nye opplegget fra HI ikke gir et sikkert nok bilde av lusefaren for villfisk i fjorden, derfor tok vi initiativ til prøvefisket ved Agdenes i egen regi. Fylkesmannen i Sør-Trøndelag og Nina har finansiert overvåkningen, sier Finstad.