Det sier Jon Gunnes, kommunalråd for Venstre i Trondheim.

Tidligere har regjeringen lagt på en ekstra avgift for naturgassen, og på den måten sørget for prisen på de to produktene ble lik. Nå går regjeringen videre og innfører en kompensasjonsordning for fylkeskommuner som driver kollektivtrafikk med biogass. Det legges inn 90 millioner kroner for å kompensere for de økte utgiftene til biogass, slik at det skal lønne seg å kjøre buss med den gassen som gir minst utslipp av CO2 – altså biogass.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Venstres verk

- Dette er Venstres verk. Vi har nå sørget for ordningen som vil føre til mindre utslipp av klimagasser i de norske byene. Dermed kan alle bussene i Trondheim gå over til biogass på permanent basis, og selskapet Biokraft på Skogn kan starte produksjonen av biogass. Dette er politikk som bidrar til det grønne skiftet, sier Jon Gunnes.

I dag har bussene i Trondheim til tider kjørt på biogass. De ekstra utgiftene til dette har til nå vært dekket opp av belønningsmidlene for kollektivtransporten. Men nå gjøres ordningen om, slik at Sør-Trøndelag fylkeskommune – som driver kollektivtrafikken i fylket – får kompensasjon som skal gjøre det lønnsomt å bruke biogass.

43 millioner dyrere

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) har tidligere antydet at regjeringens ønske om å gjøre biogass mer konkurransedyktig mot naturgass vil påføre busselskapet AtB en årlig merutgift på over 43 millioner kroner. Men Jon Gunnes mener AtB nå slipper denne ekstrautgiften, siden regjeringen i statsbudsjettet legger inn en kompensasjonsordning. 90 millioner er den nasjonale potten på, men det er foreløpig uklart hvor stor andel av denne potten som vil gå til Sør-Trøndelag.

Seks prosents reduksjon

- Beregninger viser at CO2-utslippet i Trondheim vil gå ned med seks prosent når bussene går over til biogass permanent, sier Gunnes, og fortsetter:

- I Trondheim er det i dag 230 busser som går på naturgass. Nå kan de heller kjøpe biogass fra den nye fabrikken på Skogn, og virkelig gjøre en innsats for å redusere klimagassutslipp i Trondheim. Etter hvert vil denne endringen føre til at bruken av naturgass vil gå ned over hele landet. Og da snakker vi om en betydelig reduksjon i CO2-utslipp over hele landet, sier Gunnes.

Biokraft på Skogn har startet arbeidet med å bygge en biogassfabrikk på Skogn i Nord-Trøndelag. Ved bruk av avfall fra lakseoppdrett og masse fra papirproduksjonen på Skogn skal de produseres biogass. Jon Gunnes mener regjeringens forslag til nye ordninger for biogass på busser (og med tiden også ferjer) både skaper et marked for Biokraft på Skogn, og sørger for at biogassen som drivstoff på sikt erstatter naturgass fra norsk sokkel.

- Venstre har lenge jobbet for en slik endring, og nå er den på plass. Trondheim kan bli et storskala testområde for økt bruk av biogass. Snart kan alle bussene bruke et drivstoff som ikke tilfører atmosfæren økte mengder CO2. Det er gledelig å se at vår innsats for å skape et bedre klima fører til konkrete endringer som vil virke, sier kommunalråd Jon Gunnes fra Venstre.

Andre lekkasjer

Statsbudsjettet legges frem klokka 10.00 onsdag. Det er allerede kommet en rekke lekkasjer.

Aftenposten har tidligere skrevet at regjeringen legger opp til å kutte selskapsskatten med 2 prosentpoeng fra 27 til 25 prosent. Prislappen er 2-2,5 milliarder kroner pr. år pr. prosentpoeng skatten settes ned – altså 4–5 milliarder for et kutt på 2 prosentpoeng. Men i 2016 har forslaget ingen kostnad, det må dekkes inn først fra 2017.

Også når det gjelder inntektsskatt legger Regjeringen opp til å kutte 2 prosentpoeng, fra 27 til 25 prosent, får Aftenposten bekreftet. Kostnaden er hele 10,5 milliarder pr. prosentpoeng skatten settes ned, altså totalt rundt 21 milliarder for Regjeringens forslag, skriver Aftenposten.

Avkortingen for gifte og samboende pensjonister reduseres til 90 prosent av grunnbeløpet. Koster 900 millioner i 2016, helårseffekten er 2,7 milliarder.

Dagbladet har tidligere skrevet at regjeringen legger opp til å bevilge 450 millioner kroner til forsøk med statlig finansiering av eldreomsorg. Det skal komme tilskudd til 250 heldøgnsplasser i eldreomsorgen, som i 2015 og 2014. Det skal gis gratis HPV-vaksine til alle jenter og kvinner under 26 år.

I statsbudsjettet legges det også opp til en totalpakke på 250 millioner til tiltak for å bekjmpe ledighet blant unge. 10 millioner til kampen mot menneskehandel, riksveinettet skal vedlikeholdes for 3,26 milliarder kroner neste år, 180 millioner mer til flom- og skredsikring, 350 millioner til Dovrebanen og godsterminal på Støren og fem millioner mer til forskning på europeisk klima- og energipolitikk.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Fornøyd: Kommunalråd Jon Gunnes (V) er tilfreds med regjeringens plan for å skape økt forbruk av biogass. - Dette vil redusere CO2-utslippene i Trondheim med seks prosent, sier han. Foto: Morten Antonsen