- Det vi gjør nå hele tiden baserer seg på de anslagene som er nevnt, men også på anslag som kan ligge høyere enn det og hvordan vi da kan vi få opp nødvendig kapasitet raskets mulig, sier Frode Forfang, UDI-direktør.

Samtidig varsler Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) at de i slutten av oktober vil be landets kommuner om å bosette flere flyktninger enn de hittil har bedt om.

Imdi økte i august kravet om bosetting i kommunene til 14 000. Svaret fra kommunene er så langt at de kan bosette 9000 neste år.LES OGSÅ: Én utvist familie er returnert til NorgeLES OGSÅ: Tre av fire lengeværende familier får nei til å komme tilbake

Nye tall

I UDI har Forfang lagt alle tidligere anslag for asylankomster til side. Bare de tre siste ukene har anslagene økt med 15 000.

Nå opererer myndighetene med tall Norge aldri tidligere har sett:

UDIs anslag er nå på 20 000-25 000 asylsøkere i 2015, og mer enn 30 000 i 2016.

I tillegg er det planlagt å hente 5000 kvoteflyktninger, i hovedsak syriske borgere, innen utgangen av 2016.

Det betyr at de alvorligste scenariene i UDIs beredskapsplan er i ferd med å slå til. Det innebærer at mottaksapparatet er presset til det ytterste av hva det kan tåle. Midlertidige løsninger planlegges for fullt.

- Vi er på et håndterlig nivå i øyeblikket, sier Frode Forfang.

UDIs tre scenarier

I et brev til justis- og beredskapsdepartementet sendt 15. september, beskriver UDI hvilke tre scenarier de har tatt utgangspunkt i under arbeidet med sine beredskapsplaner og vil bygge videre på.

Et av scenariene er en «kriseplan hvor situasjonen ikke er håndterlig etter ordinær og ekstraordinær beredskapsplan».

Forfang mener imidlertid vi «absolutt ikke» er der nå.

- Nei. Dette er scenarier som innebærer at vi er på et vesentlig høyere nivå enn i dag. Disse scenariene handler ikke bare om hvor mange som kommer, men også på hvor mange som kommer på én gang, sier Forfang.

- Det vi hele tiden jobber med er scenarier hvor situasjonen blir mye mer akutt og dramatisk enn det vi ser for øyeblikket. Vi må ha tenkt igjennom hvordan det skal løses og hvilke ressurser vi trenger fra andre. Dette er noe vi jobber med, sier UDI-direktøren.

Ifølge Forfang har UDI tett samarbeid med flere statlige myndigheter og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

- Vi er nødt til å forberede en situasjon som kan være mye mer krevende enn i dag. Det gjør vi parallelt, samtidig som vi håndterer dagens situasjon.

Går ut over sine fullmakter

- Vi arbeider på spreng, forsikret statsminister Erna Solberg i Stortingets trontaledebatt tirsdag.

Det innebærer blant annet at regjeringen går ut over sine fullmakter og gir aksept for ekstraordinære bevilgninger, før Stortinget har sagt ja til pengebruken.

Hun bekrefter at flyktningstrømmen vil koste Norge milliarder av kroner, men det er ikke avklart hvor pengene skal tas fra. Det vil heller ikke bli håndtert i statsbudsjettet som offentliggjøres onsdag. Først nærmere jul vil Stortinget bli informert om det endelige pengebehovet.

Strever med situasjonen

At myndighetene strever med å håndtere den dramatiske situasjonen, understrekes av en sak om ekstrabevilgninger som regjeringen fremmet i midten av september.

Da ble anslaget for asylsøkere i år økt fra 11 000 til 16 000, og Stortinget bedt om å bevilge 227 millioner kroner ekstra. Det inkluderer ikke økte bevilgninger til asylmottak.

Bare tre uker senere anslår altså UDI at antall asylsøkere i år kan bli inntil 9000 flere enn dette igjen, bare i år.

Erna Solberg skal 13. oktober holde en redegjørelse i Stortinget om flyktningsituasjonen i Middelhavet og Europa.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Vil be kommunene om mer

For 2016 har IMDI oppfordret kommunene til å bosette rundt 14 000, etter at de først spurte om 10 000.

Så langt har kommunene svart med tilsammen vedtak på rundt 9000 plasser.

Men nå varsler IMDi at de i slutten av måneden nok en gang vil høyne sin forespørsel til kommunene.

- Men mange kommuner sier de allerede har strukket seg svært langt i år. Hvordan vurderer IMDi neste år?

- Dette blir svært utfordrende for hele apparatet. Mange kommuner føler seg nok presset, både på kapasitet og kompetanse. Vi vet mer om det eksakte bosettingsbehovet når UDI kommer med sine prognoser for vedtak. Det er åpenbart at kommunene må fortsette å bygge ut kapasiteten sin for å møte behovet neste år, sier Marit Elin Eide, regiondirektør i IMDi Midt-Norge.