Stjørdal:

Torsdag ble forsvarssjefens presentasjon av det fagmilitære rådet til forsvarsministeren og Stortinget fulgt med stor interesse av Forsvarets mannskaper på Værnes.

Her kan du lese hele Forsvarssjefens fagmilitære råd på forsvaret.no.

- For Midt-Norge og for Værnes tror jeg dette er bra. Det vil gi flere jobber og økt mulighet til rekruttering fremover. For lokalsamfunnet betyr dette også veldig mye, sier oberstløytnant Egil Haave, nestkommanderende ved Værnes garnison.

Stort skolesenter

Slik Adressa.no kunne presentere ondag kveld fremstår garnisonen like ved Trondheim lufthavn Værnes som en av Forsvarets store vinnere i årene fremover dersom forsvarssjefen får det som han vil. Da etableres et stort skolesenter for Luftforsvaret og Heimevernet her.

Sammen med kaptein Rune Haarstad peker Haave på at forsvarssjefen trekker spesielt frem hvor viktig Værnes og anleggene i Midt-Norge er med tanke på alliert støtte i tilfelle krise. Siden HVs utdanningssenter ble nedlagt i 2006 har store deler av leiren vært ledig og fungert som en slags reservekapasitet for Forsvaret.

Bekymret for Sjøheimevernet

Haave peker likevel på at han som HV-mann er bekymret for de foreslåtte kuttene i HVs struktur, fra 42 000 til 30 000 mann. Generalinspektøren for Hv var torsdag også skeptisk til at de mister en viktig kapasitet dersom Sjøheimevernet legges ned, slik forsvarssjefen foreslår.

-Min kommentar er selvfølgelig at HVs egenart og lokalkunnskap bare til en viss grad kan erstattes av elektroniske sensorer, droner og satellitter. Vi har en lang kyst og det er mange viktige installasjoner, blant annet havner og oljeinstallasjoner her, det er jeg sikker på at forsvarssjefen må ta med i vurderingene fremover, sier sjef for sjøheimevernets innsatsstyrke Waxwing, Bjørn Snåsøy, som har sin base på Værnes.

Droner og kampfly

Under sin presentasjon torsdag ba forsvarssjefen om at det måtte tilføres tre milliarder kroner ekstra til Forsvaret de neste fire årene til Forsvaret. Konklusjonen hans er også at Forsvaret må endres. Det er i dag ikke samsvar mellom den operative evnen og de sikkerhetspolitiske utfordringene Norge står overfor.

Forsvarssjefen vil styrke forsvaret i Nord, blant annet med større styrker og en mekanisert stridsgruppe i Nord-Norge, han foreslår også å modernisere stridsvogner og kjøpe inn nytt tungt artilleri som planlagt.

Forsvarssjefen ønsker å styrke etterretningen. Blant det Haakon Bruun-Hanssen nå foreslår er også en tung satsing på ubemannede fly – droner – til overvåkning og etterretning. Han vil også bruke sensorteknologi og satellitter mye mer enn i dag. De tolv dronesystemene han ønsker å innføre får base på Evenes der også kampflyene får fremskutt base.

Tungt inn på Ørland

I forrige uke bekreftet forsvarssjefen overfor Adresseavisen at han vil skjerme de nye kampflyene og kampflybasen på helt fra eventuelle kutt og innsparinger. Adresseavisen får opplyst at Generalinspektøren for Luftforsvaret, som selv har vært tett involvert i prosessen er fornøyd med det fagmilitære rådet fra forsvarssjefen.

- For oss innebærer ikke rådet noen store overraskelser. Vi vil følge planene som er lagt og jobbe videre med å etablere fremtidens kampflybase, sier sjef for 138 Luftving på Ørlandet, Aage Longva.

- Skal mobilisere

Fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (Ap) i Nord-Trøndelag er glad for at Værnes ser ut til å få ca. 200 nye faste arbeidsplasser i tillegg til elevene som vil komme. Hun mener forsvarssjefens råd er godt faglig begrunnet med tanke på anleggene som fins rundt Værnes.

- Fylkesrådet vil jobbe aktivt med saken og jeg forventer at dette også blir resultatet etter Stortingets behandling. Vi forventer at regjeringen lytter til dette fagmilitære råd og er allerede i dialog med utenriks og forsvarskomiteens leder Anniken Huitfeldt, som vil komme på besøk i løpet av prosessen med Forsvarets langtidsplan, sier Mevassvik.

Stor interesse. Forsvarssjefens og forsvarsministerens kommentarer ble fulgt nøye av forsvarspersonell på Værnes torsdag. Foto: FRANK CADAMARTERI