Katrine Rask har 11 prosent fast stilling i Trondheim kommune, som betyr jobbing hver tredje helg, og jobber som tilkallingsvikar resten av tiden.

- Man vet aldri når man skal på jobb og man har ingen stabilitet. Usikkerheten er verst. Det blir man ufattelig sliten av, sier helsefagarbeider Katrine Rask.

917 av 1243 fast ansatte har deltidsstillinger som helsefagarbeidere innenfor helse- og omsorg i Trondheim kommune. 354 av dem jobber halvstilling eller mindre, viser tall fra kommunen.

- Jeg blir ringt opp samme dag som jeg skal på jobb. Jeg er alltid i beredskap slik at jeg kan dra på jobb hvis de ringer. Jeg har våknet mange dager og vært skuffet over at jeg ikke har fått noen vakter den dagen. Et par timer senere ringer de og spør om jeg kan komme på kveldsvakt. Det er slitsomt å ikke ha stabilitet, sier Rask.

Rask bor i Trondheim, men understreker at erfaringene hun beskriver er fra flere steder i landet der hun har jobbet siden hun var ferdig utdannet i 2012. I et innlegg til Ordet fritt i Adresseavisen onsdag beskriver hun hvordan hverdagen er for mange helsefagarbeidere som ikke får fast fulltidsstilling. Hun har delt innlegget med kollegaer og på Facebook, og har fått mye støtte.

Her kan du lese hele debattinnlegget til Katrine Rask.

Ønsker noe håndfast

Det er vanskelig for henne å planlegge fremtiden når hun kun har en liten fast stilling. Akkurat nå leier hun en leilighet.

- Jeg har lyst til å kjøpe bolig og ha noe håndfast å gå til. Jeg regner med at jeg ikke får lån når jeg ikke har fast arbeid mer enn hver tredje helg. Jeg har grått mange tårer for situasjonen slik den er nå, sier Rask, som håper at det snart blir bedring på situasjonen.

- Folk må ha sikkerhet, og ikke en hverdag med usikkerhet, både økonomisk og psykisk, fortsetter hun.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Hun mener også at mangelen på stabilitet for mange vikarer innenfor helse- og omsorgssektoren går ut over pasientene.

- De trenger stabilitet og kontinuitet. Det er slik man bygge gode relasjoner og tillit. Det er også bra for de pårørende at de møter kjente fjes når de kommer på besøk, sier Rask, som understreker at hun er veldig glad i jobben sin og trives veldig bra i yrket.

- Det går ikke en dag uten at jeg gleder meg til å dra på jobb. Det er godt å kunne hjelpe noen og de relasjonene man får er veldig givende, sier hun.

LES OGSÅ (PLUSS): Varsler nye kutt på sykehjemmene

LES OGSÅ (PLUSS): Kritisk til nedskjæringene i eldreomsorgen

Dårlig tid

Selv om hun trives veldig godt på jobb, så er hverdagen hektisk. Det går også ut over brukerne.

- De kutter ned på bemanningen. De eldre sitter i en krok og forvitrer. De trenger at vi har tid til å sette oss ned for å slå av en prat eller går en tur med dem. Vi ser hvor mye de lyser opp de gangene vi har tid. De har bidratt til landet over et så langt liv. Det er så feil at de ikke får mer tilbake fra samfunnet, mener Rask.

Rask har tidligere vært med i en rekrutteringsgruppe som drar rundt på ungdomsskoler for å snakke varmt til ungdom om å bli helsefagarbeider. Hun frykter at situasjonen gjør det mindre attraktivt for unge å begynne i helse- og velferdsyrker i en tid der det er ventet at det kommer til å bli et stort behov for personer som kan ta seg av en aldrende befolkning.

- Mangelen på fast jobb og så mye jobbing i helgene og i ferier frykter jeg gjør det mindre attraktivt for unge folk å begynne i yrket, sier Rask.

- Stor utfordring

Kommunaldirektør for helse og velferd i Trondheim kommune, Helge Garåsen, sier at det er bred enighet, både faglig, administrativt og politisk, om at omfanget av deltidsstillinger er et viktig problem å løse.

- Det er en stor utfordring. Vi ønsker at det i størst mulig grad skal være heltidsstillinger innenfor helse og velferd, sier Garåsen.

Han påpeker at antallet personer som jobber fulltid har økt jevnt de siste årene. En utfordring for kommunen er å få flest mulig over i heltidsstillinger når vaktturnusen, med helge-, kveld- og nattvakter, skal gå opp.

- Vi prøver å redusere utfordringene når det gjelder vaktturnus, og da spesielt helgevakter. Vi tar en del steder inn personer i såkalte rekrutteringsstillinger hvor den enkelte selv ønsker bare å jobbe helg og ferier mens de for eksempel er i en studiesituasjon. Vi forsøker også å få på plass muligheter for å kunne jobbe på ulike steder slik at det samlet blir full stilling. Likevel går det ikke opp, sier Garåsen, som påpeker at kommunen jobber aktivt for å tilrettelegge slik at flere får jobbe fulltid.

- Det er noen som ønsker å jobbe deltid, men vi må unngå ufrivillig deltid, fortsetter kommunaldirektøren.

Gjenstår mye arbeid

Han er enig i at å øke antallet heltidsstillinger også er viktig for brukerne.

- Det er bedre om de har færre personer å forholde seg til, sier Garåsen.

- Gjør kommunen nok for å redusere bruken av deltid?

- Vi har fått til mye allerede, men det gjenstår fortsatt mye arbeid.

- Frykter du for rekrutteringen til yrket?

- Jeg frykter at det ikke blir nok folk med nok kompetanse. Jeg frykter at de personene med nok kompetanse søker til andre typer stillinger, sier Garåsen.