- Det er et likestillingsproblem at så mange som jobber ufrivillig deltid. Det er mange som jobber deltid, spesielt i kvinnedominerte bransjer som varehandel og servicenæringen. Å redusere antallet deltidsstillinger handler om at kvinner skal kunne være økonomisk selvstendige, sier distriktssekretær Kristian Tangen i LO i Sør-Trøndelag.

Han påpeker at det fortsatt er slik at kvinner tjener 85 prosent av det menn gjør per time.

- I tillegg kommer utfordringene med å ha nok heltidsstillinger. Kvinner står svakere i arbeidslivet enn det menn gjør, sier Tangen.

Uforutsigbart

Helsefagarbeider Katrine Rask fortalte i Adresseavisen onsdag om hvordan hennes hverdag er som fast ansatt i en 11,64 prosent stilling. Resten av tiden er hun tilkallingsvikar. Hun beskriver en hverdag med en usikker arbeidssituasjon, som er veldig slitsom.

LES OGSÅ (PLUSS) : - Usikkerheten er verst. Det blir man ufattelig sliten av

Tangen synes det er viktig at slike historier kommer frem og mener at bruken av deltid er veldig utfordrende for den enkelte som står i denne situasjonen.

- Det handler om forutsigbarheten for egen hverdag og fritid. Det betyr om man kan planlegge hva man skal gjøre sammen med barna til helga og ikke slipper å stå parat for å jobbe ekstravakter, sier Tangen.

Her kan du lese hele debattinnlegget til Katrine Rask der hun forteller om sin hverdag.

- Uholdbart

Distriktssekretæren påpeker at det er gjort en del gode erfaringer for å redusere antallet deltidsstillinger, blant annet i Trondheim kommune, men mener at man fortsatt har en lang vei å gå for å komme i mål.

- Det er uholdbart at vi ikke har klart å løse en av arbeidslivets største utfordringer. Det trengs et skippertak for å få et likestilt arbeidsmarked, sier Tangen.

Tangen arbeidet deltid som omsorgsarbeider på slutten av 1990-tallet.

- Jeg jobbet hver helg for å få nok timer og for å få endene til å møtes. Vi burde ha kommet lenger enn det i dag. Det er fortsatt et altfor stort problem, sier Tangen.

Distriktssekretær i LO, Kristian Tangen, mener det er et likestillingsproblem at mange må jobbe ufrivillig deltid. Foto: Agnethe Weisser