Bruken av reseptbelagte legemidler øker.

- Det er en økning i hvor mye medisin som blir skrevet ut fordi befolkningen lever lengre og fordi det hele tiden kommer nye medisiner for forskjellige sykdommer, sier seniorrådgiver Christian Berg ved Folkehelseinstituttet.

68,9 prosent av nordmenn fikk reseptbelagte legemidler i løpet av fjoråret, en økning fra 68,6 prosent i 2010. Det betyr at 3 541 250 personer fikk skrevet ut reseptbelagte legemidler i løpet av fjoråret, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Den norske befolkningen blir eldre, noe som også gjør at man har større behov for medisiner.

- Når folk blir eldre får de flere sykdommer og plager. Noen eldre bruker også flere typer medisiner. Det gjør at bruken av medisin i samfunnet øker jevnt og trutt, sier professor i farmasi, Else-Lydia Toverud, ved Universitetet i Oslo.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter

Nye medisiner

Den jevne økningen skyldes også at det kommer en del nye medisiner på markedet.

- Den siste tiden har det for eksempel kommet flere nye og dyre kreftmedisiner, og medisiner som kan sinke utviklingen av den nevrologiske sykdommen multippel sklerose (MS). Man skal være sikker på at det nye legemidlet virker før man gir grønt lys for å skrive det ut. Det er en lang prosess å få godkjent nye legemidler. Det er også en lang diskusjon om hvor mye de nye legemidlene skal koste og hvem som eventuelt skal få dem, sier Toverud.

Selv om tallene fra Folkehelseinstituttet viser at nesten syv av ti nordmenn får utskrevet reseptbelagte legemidler, viser forskning at ikke alle bruker den medisinen de får.

- Studier viser at personer med kronisk sykdom bruker i gjennomsnitt bare halvparten av dosene de har fått utskrevet. En del personer velger alternativ medisin fremfor medisiner de får fra legen. Andre er redde for bivirkninger og vil derfor ikke bruke all medisinen man får. Noen glemmer å ta medisinene sine, men tør ikke si det til legen når han spør, sier Toverud.

Mye å holde styr på

Å holde styr på medisinene er også et problem for mange.

- En del pasienter er relativt forvirret når det gjelder medisiner. Mange eldre kan for eksempel bruke fem til seks forskjellige typer reseptpliktige medikamenter, en del enda flere. I tillegg må de være oppmerksomme når apoteket bytter til kopimedisiner. Medisiner skal tas til forskjellige tider på døgnet og med forskjellige doser. I tillegg bruker de kanskje paracet og vitaminer. Da er det mye man skal holde styr på, sier Toverud.

Det er langt flere kvinner enn menn som bruker reseptbelagte legemidler, selv om man ekskluderer hormonelle prevensjonsmidler, som p-piller, brukt blant kvinner. 75,9 prosent av kvinnene og 62,1 prosent av mennene fikk skrevet ut reseptbelagte legemidler i løpet av fjoråret, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

- Kvinner lever lengre enn menn. Kvinner har også større søvnproblemer enn menn, noe som gjør at de bruker mer av disse medikamentene, sier Berg.

Toverud opplyser at studier viser at kvinner går oftere til legen enn menn, og at det kan ha noe utslag på hvor mye medisiner kvinner bruker.

- Det skal kanskje mer til før menn går til legen. Kvinner er ofte omsorgspersoner som tar vare på seg selv og andre, og det gjør kanskje at man drar til legen tidligere, sier hun.

LES OGSÅ (PLUSS): Slik løper immunforsvaret løpsk

Mer sterke smertestillende

Folkehelseinstituttet opplyser at sterke smertestillende er en av medisintypene som oftere blir skrevet ut nå enn tidligere.

- Årsaken til til økningen kan være at de brukes i behandlingen av kroniske smerter, sier Berg.

Også utskrivingen av antibiotika har økt fra 1999 til 2014. Eldre bruker mer antibiotika enn yngre. Det brukes oftest til å behandle urinveisinfeksjoner hos eldre over 65 år og luftveisinfeksjoner hos personer under 65 år, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

Det samme bildet ser de på Sykehusapoteket ved St. Olavs Hospital. Der kommer pasienter ofte innom for å hente medisin som de har fått utskrevet under sykehusoppholdet.

- De fleste som kjøper reseptbelagt medisin på dette apoteket er nettopp utskrevet fra sykehuset. Derfor går det mest av smertestillende medisin og antibiotika, sier sykehusapoteker Martin Grotnes ved Sykehusapoteket.