Den påtroppende ordføreren for Arbeiderpartiet i Malvik ledet i 2013 en delegasjon AP-politikere fra Trøndelag og Oslo som jobbet med internasjonale spørsmål.

Aune måtte overta som delegasjonsleder for første visepresident i Stortinget Marit Nybakk (Ap), som var forhindret fra å delta. Hun hadde utenrikspolitisk erfaring som politisk rådgiver i både Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet og som leder for internasjonalt utvalg i Sør-Trøndelag Arbeiderparti.

- I motsetning til mange eksperter som til NRK hevder at dette er en pris for fortiden, mener jeg den er en pris for fremtiden.

Hun var for øvrig med på å utforme nominasjonsbrevet til Nobelkomiteen da stortingspolitikerne Heikki Holmås (SV) og Åsmund Aukrust (Ap) foreslo at de fire organisasjonene i Tunisia skulle nomineres til Fredsprisen.

Arbeidere og advokater

Aune fremholder at fredsprisen til de fire organisasjonene er veldig fortjent. På siste landsmøte i Arbeiderpartiet talte hun om å øke den politiske og økonomiske støtten til Tunisia.

Kvartetten av fire sivile organisasjoner, deriblant arbeidere og advokater, startet en fredelig prosess da Tunisia sto på kanten av borgerkrig. Dette har ført landet inn på en kurs mot demokrati og fred. De fire er Fagbevegelsen UGTT, arbeidsgiverorganisasjonen UTICA, menneskerettighetsorganisasjonen LTDH og den nasjonale advokatforeningen Ordre Nationale des Advocats de Tunisie.

- Tunisia er det store håpet for en demokratisk utvikling i den arabiske verden. Det var i Tunisia den arabiske våren hadde sitt opphav i 2010 – 2011, og som raskt spredte seg til en rekke land i Nord-Afrika og Midtøsten, sier Aune.

Et levende sivilsamfunn

I mange land har kampen for demokrati og grunnleggende rettigheter stoppet opp eller blitt slått tilbake. I Tunisia har man derimot sett en demokratisk utvikling basert på et levende sivilsamfunn, med krav om respekt for grunnleggende menneskerettigheter.

Aune sier at utviklingen i landet etter det autoritære Ben Ali-regimets fall i januar 2011 både er unik og bemerkelsesverdig av flere grunner. Det har vist seg at islamistiske og sekulære bevegelser kan samarbeide og oppnå positive resultater. Tunisia har bl.a. hatt et sterkt LO siden 1948.

Jasmin-revolusjonen

Kvartetten for nasjonal dialog har ført videre det viktigste i den såkalte Jasmin-revolusjonen. Aune håper at Tunisia kan fortsette som et oppegående demokrati og bli et eksempel til etterfølgelse for andre land. Hun håper også at Nobelprisen igjen kan føre til økonomisk og politisk støtte fra Europa, etter at Tunisia de siste årene har vært glemt.

Landet sliter med stor arbeidsledighet og turistene er uteblitt etter terrorangrep tidligere i år.