I bystyret torsdag 15. oktober spør Birkeland ordføreren om det er mulig å ta saken om riving av gårdsanlegget opp til ny vurdering. Formannskapet vedtok i oktober i fjor å rive bygningsmassen på eiendommene Holstvollen og Østre Tømmerdal. Nylig meldte det seg en kjøper til Østre Tømmerdal som fikk tilslaget for 10.000 kroner. Den 4,2 mål store eiendommen skal benyttes som sted for tidligere rusmisbrukere som ønsker seg en ny start i livet.

Markaplan

Salget inspirerte Høyre-politiker Birkeland til å foreslå at man på nytt ser på mulighetene for å bevare Holstvollen. Han viser blant annet til at bystyret selv i 2002 vedtok en markaplan der kulturlandskapet med gamle gårdsanlegg skal forvaltes og ivaretas slik at de kan utnyttes som opplevelser og dokumentasjon på markas og byens historie.

- Det ble satt av én million kroner til riving av Holstvollen. Det samme skjedde for Østre Tømmerdal. Dermed skal det være to millioner tilgjengelig for å gjøre noe med bygningene på Holstvollen. Det er en fin startkapital. Hvis vi så får engasjert en gruppe entusiaster, kan vi få en dugnadsgjeng som kan ta en del av jobben. Kanskje kan det bli en pressgruppe av det.

Utfartsterreng

Birkeland understreker at i området ved det gamle gårdsbruket er det et flott utfartsterreng.

- Og det burde være mulig å legge til rette for at de som ønsker det, kan få disponere parseller ved gården der det kan dyrkes grønnsaker, omtrent som på Klemetsaunet.

- Kan det være en mulighet å selge gården?

- Det er mulig, men det spørs om interessen er der. Men i stedet for å rive, bør vi kunne bevare anlegget.

Bomvei

- Veien inn til gården er sperret med bom. Minst ett tidligere forsøk på å få ny aktivitet på Holstvollen, har strandet på kjøreforbudet. Kan det gjøres noe med dette?

- Hvis vi finner en ildsjel som er villig til å sette anlegget i stand, må vi kunne løsne på dette forbudet, i alle fall i en byggefase for inntransportering av materialer. Men uansett vil det ikke bli trafikk av betydning på denne veien. Her bør det utvises velvilje, sier Birkeland. Han viser til avisinnlegg av Gaute Myhre, tidligere leder av Trondhjems Skiklub og ivrig markatraver, som er veldig opptatt av å bevare Holstvollen. Myhre har kalt Holstvollen en politisk tragedie som kan sammenlignes med rivingen av Hjorten på Ilevollen i 1962.

Forfall

En annen markatraver og bymarkbokforfatter Karl H. Brox, sier det er sterkt beklagelig at det kan gå mot riving av det gamle gårdsanlegget. Brox mener forfallet startet da Trondheim kommune overtok tidlig på 1970-tallet.

Flere frivillige organisasjoner og historielag har også engasjert seg for bevaring av Holstvollen. Trolla Vel og Byåsen Historielag har tidligere bedt om henstand da det ble foreslått å brenne ned gården. De har vist til at det har vært omfattende hærverk på bygningene og at noe må gjøres av sikkerhetsmessige grunner. Lagene har hevdet at mye er mulig dersom det blir anledning til å kjøre inn til gården som representerer viktig lokal- og markahistorie.

I forfall: Tidens tann har tært lenge på gårdsanlegget Holstvollen. Foto: Karl H. Brox, Adresseavisen
Gårdsidyll: Holstvollen i Bymarka er et flott sted, men har i tidens løp blitt mer og mer forfallent. Foto: Ivar Mølsknes, Adresseavisen