Bydelssjekken: Vi undersøker livet i ti utvalgte bydeler i Trondheim: Utleira, Ranheim, Lade, Sjetnmarka, Tyholt, Byåsen, Kolstad, Trolla, Byneset og sentrum.

Et skilt på fylkesveg 715 mellom Trondheim og Flakk forteller at du er i Trolla. Når du passerer, ser du noen hus, en motorsykkelbutikk og nedlagte Trolla Brug. Trolla kan virke avsides og øde der det ligger langs hovedveien med folketomme strekninger både før og etter. Men tar du av fra hovedveien, oppdager du at det bor folk her.

TEST KUNNSKAPENE DINE OM TROLLA HER

Trolla er strengt tatt bare et boligfelt som strekker seg fra fjorden og opp til Bymarka, nordvest for Trondheim sentrum. Bygda mangler både butikk og skole, og skoleelevene blir busset til Ila og Sverresborg skoler. Derimot har de 500 innbyggerne i Trolla eget voksenkorps. Første spillejobb var 17. mai 2012.

Bygdekorpset

- Et år hadde vi bil med høyttalere som spilte til 17. mai-toget Da bestemte jeg meg for at det måtte vi gjøre noe med, sier leder for korpset, Ida Grinnen. Hun fikk samlet sammen cirka 15 personer som hadde spilt i korps før. Nå marsjerer de 1. mai og 17. mai, og spiller på loppemarked, juletrefest og muligens en høstfest. I tillegg øver de seg på «Internasjonalen» og andre arbeidersanger 30. april hvert år i Ila, forteller korpsmedlemmene.

- Dette er et lavterskeltilbud med mottoet: Korps er gøy. Vi spiller uansett og gjerne uinvitert, sier de.

- Korpset er samlende. Folk setter pris på det.

Et livsstilsvalg

- Trolla er et livsstilsvalg, sier Elisabeth Skonseng. Hun har bodd her siden 2002 og er innflytter fra Mo i Rana.

- Her bor vi utenfor byen, nær sjøen, skog og mark. Vi har fantastisk utsikt, dyreliv tett innpå, og vi slipper å gå i kø. Vi har egen barnehage, 17. mai-feiring, sankthansfeiring og dugnadsånd. Elisabeth Skonseng liker til og med at de ikke har egen butikk.

- Det gjør at jeg bare handler en gang i uka, med handleliste. Det gir meg masse tid til å gå i marka med hund og barn i stedet. Elisabeth Skonseng har nettoopp gått av etter åtte år som leder i velforeningen. De viktigste sakene der har vært bedre bussforbindelse til byen, trafikksikkerhet og ikke minst gang og sykkelvei hele strekningen mellom Ila og Trolla.

Mangler sykkelvei

- Jeg tør ikke å sykle til byen, sier Elisabeth Skonseng.

- Til det er veien for trafikkert, smal og svingete. Hun mener det også vil være en stor verdi for folk i Ila og byen å kunne sykle til Brennebukta for eksempel for å bade.

Trolla Vel har også engasjert seg for å hindre riving av Holstvollen i Bymarka. Torsdag blir det omkamp i bystyret om den forfalne gården skal rives slik formannskapet vedtok i fjor.

1. januar 2014 var det registrert 527 innbyggere og cirka 300 husstander i Trolla. De bor for det meste i store, velholdte, brune eneboliger fra 60-70-tallet. Blant innbyggerne er det en del unge aleneboende (11,6 prosent), færre eldre aleneboende (7,9 prosent), mange barnefamilier (25,9 prosent) og få innvandrere. (Tall gjelder for bydelene Trolla og Hammersborg og er hentet fra rapporten «Levekår 2011», gitt ut av Trondheim kommune).

Dugnad og foreningsliv

Bygda har egen barnehage og eget forsamlingshus, kalt for idrettshuset eller gjerne brakka. De har idrettslag, sanitetsforening, korps og velforening. Akkurat nå er idrettslaget mest opptatt av å kjøre ut ved på dugnad. Trolla IL driver med allidrett for barn, trimgrupper, treningsstudio og ski. De kjører opp skiløypene fra Trolla, driver hytta Damhaugen og rydder skog som de kapper til ved, alt på dugnad.

Frode Hepsø Johansson, leder for idrettslaget, er en av dem som bruker høstettermiddagene på vedkjøring.

- Vi selger kortreist ved. For å holde skiløypene åpne må vi rydde skogen.

Flyttet ut og kom hjem igjen

Frode Hepsø Johansson vokste opp i Trolla, flyttet ut, men kom tilbake etter 15 år. Han mener trollingene kan deles inn i to grupper: De som vokste opp i Trolla, og de som kommer utenbys fra.

- Jeg har kontorjobb og reiser mye. Da er det fint å bo her, nær marka og sjøen. Trolla er veldig sentralt. Jeg har bare ti minutter i bil til jobben på Solsiden. Vi har det beste både fra bygda og byen. Ifølge ham er den fineste grunnen til å bo i Trolla naturen og naboene.

- En av de fine sommerdagene i august tok jeg en løpetur i marka og bada i Nydammen. Da jeg kom tilbake, var folk samlet i Trollafjæra for å bade. Deretter avsluttet vi sommerkvelden ved naustet til en nabo.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Hvis noen spør, hva er best med Trondheim, nøler jeg ikke med svaret: Bymarka!

Kjendisen: Øystein Dolmen

Øystein Dolmen har bodd i Trolla i tre og et halvt år.

– Jeg ble sjarmert umiddelbart. Trolla er ei lita grend i byen med marka på tre sider og sjøen på en side. Det er som å bo på landet, men med seks minutter i bil til Rockheim, sier Dolmen som bruker ordet fantastisk flere ganger når han snakker om Trolla. Han liker at det er kort vei til marka, sjøen og til byen.

– Her kan jeg gå i marka både på fottur eller ski uten å kjøre bil først. Samtidig har jeg ti minutter å gå ned til fjorden enten for å bade eller for å dra på båttur for å fiske min egen middag. Og jeg har verdens flotteste utsikt. Det er helt fantastisk.

Øystein Dolmen forteller også om et hyggelig naboskap.

Etter at han flyttet til Trolla, har Øystein Dolmen oppdaget lokalhistorien med mølledrift fra 1600-tallet drevet med vannkraft fra det som i dag heter Trollabekken, skipsbyggeri på 1800-tallet og Trolla Brug, mest kjent for støpejernsovner.

Grethe Sagfjæra Josten har bodd her hele livet og har ingen planer om å flytte. Mannen kommer fra Gudbrandsdalen. Foto: VEGARD EGGEN
Torill Sagfjæra: - Vi er femte generasjon trollinger.Mannen min har bare bodd her siden han var seks og er ikke ekte trolling. Det er en fantastisk plass med marka og utsikten, og så er det trygt og godt.Minuset er at vi mangler gang- og sykkelvei hele strekningen mellom Trolla og Ila. Foto: VEGARD EGGEN
Gunn Merethe Thomassen - Jeg er innflytter og kom hit for åtte og et halvt år siden. Mannen min ville bo nær marka, og jeg ville bo nær sjøen. Begge jobber i byen, så da ble det Trolla. Dette er ei bygd i byen, og vi har det beste fra begge med byen helt i nærheten. Trolla er et lokalsamfunn der folk kjenner naboen sin. Minuset er busstilbudet og at vi mangler sykkelvei. Det hadde vært fint å sykle eller gå til byen uten livet som innsats. Foto: VEGARD EGGEN
Eva Graff Andresen: - Det er fantastisk å bo i Trolla. Jeg er innflytter fra mer sentrumsnære strøk og gift med en trolling. Han er årsaken til at vi kjøpte oss hus her. Først sa jeg at det ikke var aktuelt å bo så langt fra byen, men det tar jo bare fem minutter med bil til Ila. Trolla har dugnadsånd, og det er veldig sosialt, som ei bygd i byen. Da jeg kom hit, fikk jeg innpass i miljøet ved å melde meg som frivillig i idrettslaget. Minuset er at vi mangler butikk og gang- og sykkelvei hele strekningen til Ila. Foto: VEGARD EGGEN