I dag er hun mor til en liten gutt og har kvittet seg med forbruksgjelden. Men veien dit var vanskelig. På andre året på videregående skole begynte det å gå dårlig. Hun følte seg sliten, droppet etter hvert ut. Prøvde seg på en privat frisørskole, fikk lærlingplass, men ble syk og sluttet.

Regningene begynte å hope seg opp. Hun tok kredittlån. Lånte penger av familie og venner. Studiestipendet ble gjort om til lån siden hun ikke klarte å fullføre. Stadig tok hun opp nye smålån for å finansiere de andre forpliktelsene.

«Trenger du et kredittlån uten sikkerhet?»

Samtidig fortsatte hun forbruket som før:

- Da jeg var syk, ville jeg leve som før, selv om jeg ikke hadde råd. Jeg tenkte at det var eneste måten å ikke tenke negative tanker på. Derfor gikk det også alt for langt, forteller Mira.

- Jeg ville heller ikke vise de rundt meg at jeg fikk dårligere og dårligere råd. Etter hvert ble jeg faktisk litt likegyldig til det hele, sier 25-åringen.

På det meste hadde hun 200 000 kroner i forbrukslån og annet småtteri - i tillegg til private lån til familie.

- Det er så fristende og lett å ta nye lån. Man får det jo i innboksen på mail hele tiden, forteller Mira.

«Lån på dagen!», «Trenger du et kredittlån uten sikkerhet?», «Få opptil 500 000 kroner uten krav til sikkerhet!», «Lån uten kredittvurdering.» På internett er man ikke mange tastetrykk unna titusenvis av kroner ...

Her finner du forslag til oppskrifter på middag: Lag middag i én uke for to personer for under 300 kroner.

Så annonse i avisa

Det var da et familiemedlem så en annonse i avisa: Ved Nav Midtbyen skulle det holdes kurs for folk som sliter med økonomien, et slags Navs svar på «Luksusfellen» (se egen sak).

- Man blir ofte satt i bås hvis man har droppet ut av videregående og tatt «dumme» lån. Men ved Nav ble jeg møtt helt uten fordommer, forteller Mira.

For henne var dette starten på å komme seg ut av en dårlig spiral:

- Rådgiveren Arman Vestad kom ikke bare med råd til oss - han fulgte oss også opp! Ut i matbutikken i Munkegata: Hva koster hvor mye? Smaker billigkaffe like bra som dyrere kaffe? Hvorfor har jeg ikke byttet mobilabonnement? Og viktigst av alt: Du må ha en klar forståelse av hvorfor du vil ta grep, sier Mira.

Her kan du lese mer om Arman Vestad sine metoder for å få folk på rett kjøl.

I mammapermisjon i dag

For hennes del handlet det om at hun ville etablere seg med familie. Det var avgjørende.

- I løpet av 16 måneder klarte jeg å bli gjeldfri når det gjelder forbrukslån. Det var tøffe beslutninger, men det var veldig verdt det, sier Mira.

I dag bor 25-åringen i Tromsø. Hun er i mammapermisjon, tar opp fag på videregående skole og har et klart mål om å komme seg ut i enten jobb eller studier.

- Nå som jeg har orden på økonomien, er det lettere.

Les også: Fire menn forteller hvorfor de svindlet Nav

Les også: Eriksson forbannet på trygdesvindlere

- Jeg ville heller ikke vise de rundt meg at jeg fikk dårligere og dårligere råd. Etter hvert ble jeg faktisk litt likegyldig til det hele, forteller 25-åringen om tiden da hun ikke hadde kontroll på økonomien. Foto: Simen G. Fangel
Som i tv-programmet «Luksusfellen» bruker Nav pengesekker og andre rekvisitter for å vise deltakerne på gjeldsrådgivningskursene hvorfor og hvordan de skal snu den negative trenden. Arman Vestad var kusholder ved Nav Midtbyen da Mira var der for å få hjelp. Foto: MARIANN DYBDAHL