20 etasjer: Dette er alternativet Entra AS helst ønsker å bygge i Holtermannsveien. Dette alternativet har 20 etasjer, men den høyeste blokka er flyttet lenger ut fra sentrum. Foto: Pir II AS

Bygningsrådet skal førstkommende tirsdag behandle reguleringen av et nytt kontorbygg i Holtermannsveien 1 og 11. Både Høyre og Ap er villige til å bygge høyere enn det rådmannen legger opp til i sin innstilling til bygningsrådet.

Arkitektkontoret Pir II har på vegne av byggherren Entra AS lagt frem tre ulike alternativer, og Entra ønsker at de får sette opp et bygg på 20 etasjer, mens rådmannen mener bygg høyere enn sju etasjer bryter med prinsippene for området.

Negativ virkning

Rådmannen skriver i sin utredning at alle andre alternativer enn et bygg på maksimalt sju etasjer vil presse situasjonen i området mer enn det som er planfaglig tilrådelig.

- Høy bebyggelse vil ha en negativ virkning i landskapet ved at bygningsmassen fremstår som en massiv vegg sett fra øst og vest, skriver rådmannen.

Han mener at et høyhus på tomta også vil gjøre Gløshaugen mindre betydelig, svekke Elgeseterområdets 4–5 etasjes bygg og utfordre Domkirkens dominans sett fra fjorden og bryte horisontlinjen.

For nært sentrum

Trondheim kommunes egen høyhusutredning tillater høyhus i områder lenger bort fra sentrum. I utredningen fra 2007 regnes høyhus i Trondheim som bygg med over 10 etasjer. 14 etasjer har vært regnet som normal høyde på et høyhus i Trondheim, heter det i kommunens utredning om høyhus. Rådmannen skriver i sin utredning at på områder som Tempe vil høyhus ha mindre innvirkning på Trondheims sentrale karaktertrekk – blant annet Nidarosdomen.

- På Tempe er det store nok rom for høyere bebyggelse. Antall høyhus, høyden og plasseringen som er foreslått i områdeplan for Tempe, Valøya og Sluppen er nøye avveid og tilpasset en situasjon. Blant annet har man unngått høyhus på elvesiden av Holtermannsveien. Prosjektet bryter med dette prinsippet, skriver rådmannen.

Han konkluderer med at høyhus på Tempe, Sorgenfri og Sluppen ikke kan begrunne at høyhus skal kunne bygges på Elgeseter, og foreslår overfor politikerne at de går inn for maksimalt sju etasjer og et bygg på 30 700 kvadratmeter på den aktuelle tomta.

Kan tåle 15 etasjer

Kommunalråd Geir Waage (Ap) mener området ikke tåler et bygg på 20 etasjer. Waage mener tomta kan bygges ut med et nytt bygg på 15 etasjer.

- 20 etasjer, slik Entra vil ha, blir for dominerende for nærområdet. Bygget vil bli liggende rett bak Byporten, og ta all oppmerksomhet bort fra den. Det gamle bygget som sto der var på 15 etasjer, og det vil dette området tåle. Det er viktig å få opp et kontorbygg med stor kapasitet så nært det området som vil bli nytt campus for NTNU, sier Waage.

Arbeiderpartiets kommunalråd mener det er god byutvikling å etablere mange arbeidsplasser i dette området. Kollektivtrafikken er god, og planene om arbeidsplasser i dette området faller naturlig inn i tankene bak Miljøpakken og kollektivsatsingen for Trondheim.

- Denne tomta ligger midt i smørøyet for å huse mange arbeidsplasser. Kombinert med planer for parkanlegg rundt det nye bygget vil gjøre området bedre. Jeg mener det er viktig å få på plass et bygg på mellom 36 og 40 000 kvadratmeter så nært det nye campusområdet for NTNU, sier Geir Waage.

Ikke høydesyke

Høyres kommunalråd, Yngve Brox, har ikke diskutert saken med den nye bystyregruppa. Men også Brox mener 20 eatsjer er for mye og sju etasjer - slik rådmannen foreslår - er for lite.

Jeg mener det er på tide å bygge høyere på enkelte steder i byen, men i dette området er 15 etasjer høyt nok. Det er det samme som fylkesutvalget i Sør-Trøndelag har sagt. Det handler om totalintrykket når du kommer inn mot byen sørfra. Dette prosjektet er bra for byen, den fremtidige campusløsningen og for nærområdet. Men jeg har en følelse av at 20 etasjer er i meste laget. Men jeg tar et lite forbehold til jeg får diskutert saken med den nye bystyregruppe før saken kommer til behandling i bystyret litt senere, sier Brox.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.