- Jeg tror det er bedre å være frisk enn å være syk!

Det sier smittevernlege, Andreas Radtke ved St. Olavs Hospital. Rhinoviruset koser seg i luftveiene til mange akkurat nå.

- Det har nok spredt seg en oppfatning, som er nesten akseptert som en sannhet, at det er sunt å være syk. Vi blir immune når vi har blitt utsatt for et virus, men så blir man smittet på nytt av et annet. Man trenger ikke være syk for å trene immunsystemet, sier Radtke.

Det hostes og nyses på bussen og jobben. Hvorfor kommer forkjølelsene på høsten?

- Ja, det er nok en runde for tiden. Vi vet dessverre ikke hva som er bakgrunn for sesongvariasjonene, men vi vet at folk er forkjølet på høsten. Du stiller derfor et godt spørsmål som ikke er besvart innen forskningen. Det finnes teorier som peker på at årsaken kan være at vi er mer mottakelige om høsten, eller at man kommer tettere på hverandre fordi vi er mer inne, men det er ikke bekreftet.

Forklar forskjellen på influensa og forkjølelse.

- Influensa utløses av influensavirus. Det er en hel sekk av virus som utløser en forkjølelse. Influensa gir høy feber, kraftige muskelsmerter og du blir sengeliggende. Under en forkjølelse kan man ta seg sammen og holde det gående.

Og det folk snufser over i disse dager er «bare» forkjølelse?

- Ja. Akkurat nå er det rhinoviruset som først og fremst dominerer. Vi ser også forekomster av Mycoplasma pneumoniae, den gir en luftveisinfeksjon som kan bli til lungebetennelse. Dessuten ser vi kikhoste, som vi ser har kommet tilbake de femten siste år etter at den nærmest var utryddet fra Norge som følge av vaksinering.

Er sesongens influensa kommet?

- Nei. Den ventes ved jul- og nyttårstider og varer ofte til uti mars. Før den, kommer RS-viruset. Det pleier vi å ha nå i november og desember.

Vi har hatt fugleinfluensaer og svineinfluensaer. Hva med denne sesongens epidemi?

- Det som er med influensavirus, er at de er under stadig observasjon. Vanligvis skifter de karakter. Vi har antistoffer som passer litt, men ikke helt. Det er som en lås man må lirke litt i for at skal gå opp. Men så kan influensaviruset bytte fullstendig karakter, og vi trenger en helt ny nøkkel. Da har vi en pandemi.

Vaksine eller ikke?

- Det er anbefalt for folk eldre enn 65 år og dem i risikogrupper, for eksempel diabetespasienter, hjerte- og lungesyke. Det er også anbefalt til gravide etter 12. uke. Helsepersonell skal ta den for å beskytte pasientene. Vaksinasjon av helsepersonell på aldersinstitusjoner fører til færre luftveisinfeksjoner hos beboerne. Og du må ta ny vaksine hvert år, som er rettet mot det viruset som er på vei.

Er vaksine en garanti mot å bli syk?

- Noen ganger treffer man godt med vaksinen, iblant ikke. Og om den gjør det, vet man først når influensaen er her. Allerede i februar, året før et utbrudd, begynner arbeidet med en vaksine. Det begynner med en kvalifisert gjetning. Hvert land har en egen influensasentral. Vår er Folkehelseinstituttet. Her samles flere virusstammer. Alle land sender noen av disse stammene til Verdens helseorganisasjon i Genève. Og i løpet av sommeren velges det ut 3–4 virusstammer som man baserer vaksinen på. Og den lanseres på høsten. Det samme skjer for den sørlige halvkule.

Hvor syk er for syk for barnehage og skole?

- Her er det to hovedhensyn å ta. Det første er hvor sykt barnet er. Man bør ta hensyn til om det er sutrete og trenger mer oppmerksomhet i barnehagen for eksempel. Det andre er at dersom barnet har feber og er snørrete, så er det garantert en smittebærer. Og det genererer et problem med epidemier i barnehager og skoler.

Hvor syk skal du være før du bør holde deg unna jobb?

- Det å presse seg på jobb når en er forkjølet, er å gjøre arbeidsplassen en bjørnetjeneste. Som sagt; feber og snørr gjør deg smittsom. Så synes du synd på kollegene som må stille opp for deg når du er syk, men i stedet kommer du inn og smitter dem. Men så sitter du i saksa, for neste uke er det du som må ta i litt ekstra når de er borte.

Finnes det en kur?

- Nei! Antibiotika virker ikke mot virus. Vi har ingen muligheter for å behandle dette. Så langt finnes det ingen terapi eller forebyggelse mot forkjølelse. Ikke annet enn å unngå smitten.