Det var i fjor 10822 barn og unge mellom 10 og 19 år som fikk utskrevet sovemedisiner.

Det var 3117 brukere i 2004, det har altså vært en økning på 247 prosent på ti år i unge som får utskrevet sovemedisiner. Det viser tall Adresseavisen har utarbeidet fra reseptregisteret.

– Jeg ser ingen god grunn til at bruken av disse medisinene skal øke. Det er ikke en faglig ønsket utvikling, sier psykiater og professor i sosialmedisin ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU, Steinar Krokstad.

LES PÅ PLUSS: - Kan aldri bli så lykkelig som man håper

Han mener det ikke er en ønskelig utvikling fordi man prøver å medisinere symptomer i stedet for å finne ut hva søvnvanskene skyldes.

– Man må heller se på hva som er årsaken til at ungdommene sliter med søvnen og hva det er med livssituasjonen som gjør at de sliter med søvnproblemer. De bakomliggende årsakene forblir ofte urørt hvis man bare medisinerer, sier Krokstad.

LES OGSÅ (PLUSS): Syv av ti får reseptbelagt medisin

LES OGSÅ (PLUSS): Sørtrønderske leger skriver ut ADHD-medisin dobbelt så ofte som leger i Oslo

Sover mindre

Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (Hunt) har undersøkt levekårene til ungdom. Den viser at de unge har flere stress-symptomer nå enn tidligere.

– Ungdommer har mer smerter i hode, skuldre og nakke nå enn tidligere, sier Krokstad.

Ungdom sover gjennomsnittlig mindre nå enn tidligere.

– Bruken av sosiale medier og mobil påvirker nattesøvnen. Når man sover lite så blir man sliten om dagen, noe som gjør at man blir mer stresset. Det igjen påvirker søvnen. Det blir fort en ond sirkel med for lite søvn, sier Krokstad.

Han tror dagens konkurransesamfunn, der det er viktig at man er flink både på skole, jobb og har et bra utseende påvirker ungdommer.

– Det har blitt så viktig at vi får flest mulig likes, ser best mulig ut og er flinkest mulig på jobb og skole. Konkurransesamfunnet gjør at det blir flere vinnere og flere tapere. Det øker stresset i befolkningen og at flere sliter med søvnproblemer kan være et resultat av dette, sier Krokstad.

LES PLUSSKOMMENTAR: Er vi virkelig så syke som legene vil ha det til?

Uheldig sirkel

Elizabeth Spidsøe er fysioterapeut ved Thora Storm videregående skole og har jobbet med ungdommer i 15 år. Hun sier at hun hver dag ser ungdom som sliter med søvnproblemer.

– Jeg spurte i en klasse for ikke lenge siden hvor mange det var som slet med stress og søvn. Da var det mange som rakk opp hånda, sier Spidsøe.

Hun ser at en del ungdom kommer inn i en uheldig sirkel.

– Når de kommer hjem er de sliten etter skolen, så ser de kanskje på tv for å slappe av og kjenner at de trenger å sove litt. Det blir ofte ikke bare en liten dupp, men én time søvn. Så skal de ha tid til å spise, trene, gjøre lekser og være hos venner. Resultatet er at de kommer seg sent i seng og på grunn av sosiale medier sovner de seint. Når de våkner dagen etter er de veldig trøtte, sier Spidsøe.

Spidsøe opplever at elevene blir stresset av prestasjonspresset.

– Det er et forferdelig press på at man skal være perfekt, både på skolen, med trening og når det gjelder utseende. Jeg kunne ønske at de kunne lære å gi litt mer blaffen, sier hun.

LES OGSÅ (PLUSS): - Det var vemodig å få ADHD-diagnosen

Får dårligere konsentrasjon

NTNU-studenten, som er i midten av 20-årene, er en av dem som måtte begynne å bruke sovemedisin. Han fikk gradvise søvnproblemer for omtrent fem år siden.

– Jeg vet ikke helt hvorfor søvnproblemene startet, men jeg satt leste og spilte en del på pc-en, sier studenten, som ønsker å være anonym av hensyn til hans videre karriere. Da han gikk til fastlegen med problemet fikk han søvnhygiene-råd, som å ikke sitte med pc-en om kveldene og få nok luft. Han fikk også medisin som gjør at man sovner raskere inn.

Det siste året har søvnproblemene forverret seg og han har testet flere forskjellige sovemedisiner.

– Jeg kan våkne åtte ganger på åtte timer. Jeg får betraktelig dårligere konsentrasjon, dårligere hukommelse og det går hardt utover energien når jeg ikke får sove, forteller studenten.

Han håper at han nå får kognitiv søvnterapi i stedet for medisin.

– Jeg møter flere gjennom studiene som har midlertidige søvnproblemer, spesielt i innspurten før eksamen og oppgaver skal leveres. Det er vanskelig å bli syk når man er elev eller student. Man risikerer å havne et helt år etter de andre. Den tanken gjør vondt verre, sier studenten.

Lengre våkne

Sosiolog Aksel Tjora ved NTNU har undersøkt bruken av sosiale medier.

– Nettbruken er med på å utvide det våkne døgnet for mange. Mange unge forventer respons på det man legger ut i sosiale medier, som for eksempel bildedelingstjenestene Snapchat og Instagram. Det gjør at mange legger seg med mobilen på puta, med ulike former for digital dialog utover natten, sier Tjora.

Den endeløse strømmen av informasjon på internett gjør det vanskelig å avslutte om kveldene.

– Det er ingen grense for hvor mye man for eksempel kan lese av nettsider eller strømme av tv-serier. Mange føler også at det er vanskelig å avslutte en dialog på sosiale medier. Det går lengre tid enn man hadde tenkt og da får man mindre søvn enn man trenger, sier Tjora.

Må ha hjelp

Professor Krokstad mener at det må tas tak for å endre medisinbruken.

– Ungdom må ha voksne å snakke med og hjelp til å senke skuldrene. Man må også se på andre behandlingsmetoder. Det finnes mange gode søvnråd med like god effekt som medikamentell behandling på kort sikt, sier han.

Psykiater og professor i sosialmedisin ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU, Steinar Krokstad, mener ungdom må ha voksne å snakke med og hjelp til å senke skuldrene. Foto: Per Amund Strickert