Rumenerne er siktet for grovt heleri, og ble onsdag i forrige uke varetektsfengslet i fire uker, hvorav to i full isolasjon.

- Vi regner det som sannsynlig at syklene er stjålet av de tre siktede. Hvilken rolle de har hatt jobber vi videre med å finne ut av, sier politiadvokat Sigbjørn Oldren ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Les også: Tre sykkeltyver tiltalt etter mafiaparagrafen

Les også: Sykkeltyver er jobbsyklistenes store skrekk

Pågrepet ved de stjålne syklene

Det var på kvelden lørdag 10. oktober at en turgåer fant syklene like ved Tempe-banen. Ifølge fengslingskjennelsen i saken var syklene demonterte og pakket i plastposer. Politiet ble varslet og startet etterforskning. Forrige mandag ble to rumenere (35) pågrepet rett ved depotet, i en skråning ved Nidelva rett nord for Tempe-banen. Den siste rumeneren (27) ble pågrepet i bil kort tid etter.

- Pågripelsene skjedde etter godt politiarbeid. De siktede oppførte seg på en mistenkelig måte forut for pågripelsen. Deretter begynte vi å nøste videre, sier Oldren.

Les også: Politiet advarer mot sykkel-apper

En av mennene erkjenner skyld

I retten forklarte den ene 35-åringen at han ikke kjenner til området hvor depotet ble funnet. Han fortalte videre at han og de to andre rumenerne var nede ved fotballbanen på Tempe for å bruke toalettet og sparke litt fotball. Sør-Trøndelag tingrett finner imidlertid ikke denne forklaringen troverdig, og viser til politiets analyse av trafikkdata fra mannens mobiltelefon. Denne viser at han hadde vært i området hvor depotet ble avdekket elleve ganger før pågripelsen, og på det lengste oppholdt han seg der i over to timer.

- Det var trafikkdata fra mobilen som knyttet mennene til sykkeldepotet og til saken, forklarer politiadvokat Oldren.

I retten endret den yngste av mennene forklaringen han hadde gitt i politiavhør og erkjente straffskyld.

- Han har tilstått medvirkning, sier forsvarer Tone Nilsen Skålevik.

Ifølge fengslingskjennelsen forklarte 27-åringen at det var de to andre rumenerne som hadde stått for tyveriene, mens han hadde bistått med å demontere og pakke ned syklene. Han forklarte også at «hele hensikten med å foreta denne turen til Norge var å gjennomføre slike sykkeltyverier, for å kunne ta dem med tilbake til Romania og selge dem der», går det frem av rettsdokumentet.

To tidligere sykkel-dommer i år

Retten utelukker ikke at 27-åringen kan ha et motiv ved å legge større skyld på sine medsiktede, men mener samtidig at hans forklaring styrker mistanken mot de to medsiktede.

De to andre rumenerne erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen, opplyser forsvarerne deres Tore Angen og Arve Opdahl til Adresseavisen.

Det er MVK-gruppen ved Sentrum politistasjon som etterforsker saken. MVK er forkortelsen for mobile vinningskriminelle. Kriminalitet begått av tilreisende, utenlandske vinningsforbrytere er gruppens hovedfokus å avdekke og forebygge. MVK-gruppen har tidligere etterforsket andre rumenere for omfattende sykkeltyveriet i Trøndelag. Totalt fire menn i to separate saker har fått dommer i Sør-Trøndelag tingrett for slik vinningskriminalitet i løpet av året. I begge sakene hadde de stjålne syklene vært mellomlagret i depot etter tyveriene.

MVK-gruppen oppfordrer folk som har blitt frastjålet syklene sine i det siste om å anmelde. Dette kan gjøres politi.no.

Innpakket: De stjålne syklene var demontert og pakket inn i svartsekker da de ble funnet på Tempe. Her er de stablet hos Falck, etter at de ble funnet. Foto: Politiet
Stjålet fra flere steder: Politiet har ennå ikke funnet ut hvor alle de 24 stjålne syklene hører hjemme, men noen er stjålet fra Midtbyen, St. Olavs hospital, Singsaker, Tempe og Tiller. Dette bildet er tatt ved Falck, hvor syklene nå er oppbevart. Foto: Politiet
Heleri. Politiadvokat Sigbjørn Oldren ved Sør-Trøndelag politidistrikt opplyser at de tre pågrepne rumenerne er siktet for grovt heleri. Foto: Pål E. Solberg