- Det er fare for at vi kommer til å tråkke hverandre på tærne i 2016, advarer Risa.

En rapport fra Deloitte ber NTNU ta kulturforskjellene mer på alvor for å få til en vellykket fusjon. Deloitte viser til Danmark der man undervurderte kulturforskjellene og fikk en verdikamp innad i de nye utdanningsinstitusjonene. Øystein Risa er enig med rapporten. Han er de ansattes representant i styringsgruppa for fusjonen.

- Nå skal vi sette fusjonen ut i praksis og det er da ubehagelighetene kommer. Jeg frykter at vi i mange år ikke vil høste synergieffekter på grunn av kulturforskjellene. Vi må ta tyren ved hornene, være åpne om kulturforskjellene og finne ut hvordan det nye NTNU skal bli. Vi kan ikke skyve dette foran oss. Det blir viktig å bygge en felles kulturforståelse og gjensidig respekt.

Store forskjeller

Ifølge Risa er det store kulturforskjeller mellom NTNU og høyskolene. Mens høyskolene karakteriseres av korte, praksisnære utdanninger for å møte lokale og regionale behov, er universitetene mer rettet lengre utdanninger, mer teori og forskning.

- Høyskolene har tradisjonelt rekruttert en annen type studenter som gjerne er mer praktisk orientert og mindre interessert i teori enn universitetsstudentene.

Ti ting du bør vite om fusjoner av høyskoler og universiteter

Ved universitetene står forskning sentralt, og undervisningen skal bygge på forskningen. NTNU oppfatter sitt samfunnsoppdrag som nasjonalt og internasjonalt. Utfordringen blir å ivareta begge disse oppdragene innenfor samme institusjon.

Risa mener fusjonen også har et viktig psykologisk element.

- Både høyskoleansatte og universitetsansatte er stolte over jobben sin. Når høyskolenivået forsvinner, utløser det en slags sorgprosess for de høyskoleansatte. På NTNU føler de mer at de overtar en virksomhet. På kort sikt blir ikke overgangen så stor for NTNU, men på lengre sikt vil også de merke den.

Unngå A og B-lag

Øystein Risa ser for seg muligheten for to karriereveier for de faglig ansatte i det nye NTNU.

- En som retter seg mer mot en undervisningskarriere, mest for dosenter og førstelektorer, mens en annen har kombinasjonen av undervisning og forskning som NTNU har i dag. Det viktige er at disse to får lik prestisje og lik lønn. Vi må unngå at det blir et A- lag og et B-lag.

Risa mener at det skorter på personalledelse i fusjonen. Informasjonsbehovet er stort, mange ledere har ikke kapasitet eller nok kompetanse til å skape trygghet for prosessen blant de ansatte, synes han. Risa har hørt at flere ledere ved Hist skal ha sett seg om etter andre jobber.

- Vage mål

De ansattes representant i styringsgruppa er også enig i Deloittes konklusjon om at fusjonsprosessen mangler klare mål om synergier.

- Ingen kan være uenig i målene om bedre forskning og undervisning og større og mer robuste fagmiljøer. Politikerne vedtatt at fusjon er bra for å oppnå dette, og så skal vi prøve å omsette det i praksis. Fusjonsprosessen må konkretisere mer hva man vil dra ut av det nye universitetet i form av synergieffekter. Hvem er best på hva? Hvordan kan vi sammen forbedre undervisningen? Hva med balansen mellom undervisning og forskning. Hvis det skal satses for å løfte forskningen ved høyskolene, og hvor skal pengene tas fra? Vi har bare en pott med penger.

Øystein Risa mener Deloitte-rapporten er et viktig innspill og han er spent på hvordan styret i NTNU vil respondere på den i sitt møte torsdag.