- I 2011 opplevde vi en flom av vann. I år føler vi at vi får en flom av flyktninger, sier ordfører Jan Håvard Refsethås (Sp).

Holtålen sa i fjor nei til å ta imot flyktninger. I sommer var det et enstemmig kommunestyre som sa ja til å åpne dørene for 14 flyktninger i år og ti neste år. Torsdag kommer de to første eritreerne, med toget til Ålen stasjon.

- Jeg gleder meg til å ta imot dem, sier Refsethås.

LES OGSÅ: - Oppretter transittmottak i Haltdalen

Asylmottak

Han er glad for at kommunen nå blir med på den nasjonale flyktningdugnaden. Samtidig ser han at det kan bli krevende. For mandag fikk han høre at det er planer for et transittmottak for 200 flyktninger i Haltdalen. Tirsdag kveld, rett før de inviterte kommunens innbyggere til orienteringsmøte om bosetting av flyktningene, kom beskjeden om at det også kan bli et asylmottak i Ålen, på Bjørgåsen ved Reitan stasjon.

- Det er tegnet en intensjonsavtale mellom Hero og Kjør for livet. Her er det snakk om et asylmottak med 40 plasser for mindreårige enslige asylsøkere i alderen 15 til 18 år, fortalte Refsethås på møtet

Dermed kan det komme 264 flyktninger til Holtålen på kort tid, en kommune som har drøye 2000 innbyggere.

- Det ble mye på en gang. Det er mange flere enn det vi er forberedt på, og vi har vel ikke helt klart å fordøye dette ennå, sier Refsethås etter møtet.

Transittmottak

Løvåsen leir er den gamle militærleiren i Haltdalen. Den ligger i furuskogen et par-tre kilometer fra riksveien. Tirsdag ble det etter hvert kjent blant folk at dette kan bli et midlertidig bosted for opp mot 200 flyktninger allerede fra 1. desember.

Reaksjonene var delte.

- 200? Det var mange, sier Malin Skogås.

- Jeg håper de blir tatt godt imot. Men det er en liten plass de kommer til, og ikke så mye å gjøre her, påpeker hun. Hun er også opptatt av at transittmottaket ikke må ødelegge for det planlagte motorsportsenteret i området.

Bjørg Kari Lillemo er ekspeditør på butikken i Haltdalen. Hun synes også at 200 flyktninger i lille Haltdalen er mange.

- Det vil nok være en del som er skeptiske, for dette er noe nytt. Men det vil føre til arbeidsplasser i bygda, og for butikken vil det være positivt. Det vil øke omsetningen, sier hun.

En kunde i farten har bare en kommentar: Her er det bare å hjelpe til.

Her kan du lese om hvordan flyktninger integreres

- Vet så lite

Ordføreren bor selv i Haltdalen, hvor han driver gård bare et par kilometer unna Løvåsen leir. Tirsdag morgen møtte han 10–12 av sambygdingene på den daglige morgenkaffen. Der fikk han også spørsmål om hva som nå skjer i den gamle militærleiren.

- De var skeptiske til å få 200 flyktninger. Jeg synes ikke det er rart. Vi vet så lite om hva livet på et transittmottak går ut på, sier Refsethås.

Men selv velger han å være mest positiv:

- Dette vil gi arbeidsplasser i kommunen. Det er positivt for de som eier stedet, fordi de får inntekter som kan være med på å utvikle senteret. I tillegg tenker jeg det er viktig at vi er med og avhjelper en flyktningesituasjon som er ganske spesiell, sier Refsethås.

- Mennesker som kommer

På informasjonsmøtet var mange forventningsfulle og positive til at kommunen skal bosette flyktninger. Her lovte folk å stille opp, om det så var å ta med de nye ålbyggene på saueleting, strikking eller fastelavnsforberedelser.

- Jeg skjønner at folk kan være skeptiske, og det er lov. Men det er mennesker som kommer, og vi skal behandle de ordentlig slik at de kan få en sjanse til å lykkes i Norge, oppfordret flyktningkoordinator Aagoth Johanne Moe.

- Vi er veldig opptatt av å ta imot utflytta holtålinger. Nå må vi tenke litt på samme måte. Blir de tatt imot på en god måte, er det gode muligheter for at de slår seg til i Ålen. Målet er at de etablerer seg sammen med andre, og blir integrert i boligfeltene og grendene våre, sa ordføreren.

Er du opptatt av situasjonen for de mange som er på flukt ? Les kollega Åge Winges fortelling fra tre intense dager med syrere på vei fra Ungarn til Tyskland. (Pluss)

Leder i Ålen sanitetsforening, Bjørg Ingrid Grønli, er en av dem som er klar til å bidra. Samtidig registrerer hun en del skepsis i kommunen.

- Jeg ser på Facebook at det er en del aggresjon. Folk er redd for det som er nytt. Det er oversiktlig i Holtålen, alle kjenner alle. Nå kommer det noen vi ikke kjenner. Jeg tenker at vi må stille opp. Vi kan ikke være negativ på forhånd.

Les også: Flykningene strømmet på - Regjeringen kuttet

Les også: Venter 10 000 enslige asylsøkerbarn

Inviterte: Tirsdag kveld inviterte Holtålen kommune til folkemøte for å orientere om hvordan kommunen skal ta imot nye flyktninger. I tillegg til å bosette flyktninger, ser det også ut til at kommunen får ett transittmottak og ett asylmottak. Foto: OLE MARTIN WOLD
Etter alt å dømme er dette stedet for transittmottaket; Løvåsen leir er den gamle militærleiren i Haltdalen. Foto: Geir Tønset
Ordfører i Holtålen Jan Håvard Refsethås. Foto: OLE MARTIN WOLD
Ordfører i Holtålen Jan Håvard Refsethås gjør seg klar til forlkemøtet. Foto: OLE MARTIN WOLD