Dette blir det tredje eksperimentelle lav- eller nullutslippsbygget i forskningsøyemed som bygges på Gløshaugen.

For to uker siden flyttet den første familien inn i en nullutslippsbolig på Gløshaugen.

Om kort tid tar forskningssenteret Zeb (Zero Emission Buildings) i bruk et helt nytt eksperimentbygg på NTNU som ble åpnet tidligere i høst.

- Bygget i 2017, som skal reises på parkeringsplassen sør for realfagsbygget, er et storskala forskningsprosjekt. Det blir et av de største av sitt slag noe sted i verden, forteller professor Tore Kvande ved NTNU ved institutt for bygg, anlegg og transport ved NTNU.

Byggsektoren er en av mange sektorer som leter etter løsninger og metoder for å tilpasse seg fremtidens klimautfordringer.

Av de 113 millioner kronene som bygget koster kommer 63 millioner kroner fra Norges forskningsråd, mens NTNU og Sintef betaler det øvrige.

Quiz: Hva vet du om klimagassutslipp?

Auditorium og kontorlandskap

- Det er ikke bestemt nøyaktig hva bygget skal inneholde, men det skal innredes på en slik måte at forskerne får flest mulig data om energibruk, co2-utslipp og ventilasjon. Trolig blir det både auditorium, kontorlandskap og cellekontorer.

Ved å teste ut dristige og drastiske løsninger kan forskerne fremskaffe kunnskap som gir et best mulig grønt fotavtrykk og dermed få ned energibruken og klimautslippene fra kontorbygg på lavest mulig nivå.

Prosjektet skal bidra til å befeste Norges stilling i front på miljøvennlige bygg. Også når det gjelder klimavennlige kontorbygg håper vi at verden ser til oss for de beste løsningene, sier NTNU-professoren.

Oppdrag Klima: Vi trenger din hjelp

Energisparing i kontorbygg komplisert

- Hvorfor bygges det tre ulike forskningsbygg på Gløshaugen med samme formål?

- Selv om alle tre byggene dreier seg om å redusere utslippene og spare energi, er det stor forskjell på en familiebolig for fire personer på 100 kvadratmeter og et kontorbygg på 2000 kvadratmeter, sier Tore Kvande .

Resultatene fra en enkel liten bolig lar seg ikke uten videre overføre til et stort kontorbygg. Å finne optimal ventilasjon og energibruk i et kontorbygg er langt mer komplisert.

Mens det bare bor fire personer i null utslippshuset, rommer et kontorbygg et stort antall mennesker. I tillegg kommer PCèr og annet teknisk utstyr som samlet produserer svært mye varme. Å lede bort varmen uten å bruke energi er komplisert, forklarer Kvande.

Bygger hus som ikke tåler tøffere klima (pluss)

Klima 2050

Kvande er en av et 20 talls nøkkelpersonell som er knyttet til Klima 2050, et nytt Sintefsenter etablert i april i år, som skal utvikle kompetanse på høyt internasjonalt nivå innen reduksjon av samfunnsmessig risiko knyttet til klimaendringer.

Totalt er det bevilget 220 millioner kroner til Klima 2050. 40 prosent av summen kommer fra Norges forskningsråd, mens den øvrige summen er bevilget av ulike partnere i et konsortium.

Totalt vil over 100 personer være tilknyttet Klima 2050, enten som hel -eller deltidsansatte, eller som studenter.

Innen 2022 skal det utdannes 50 masterstudenter. Tre doktorgradsstudenter er allerede knyttet til prosjektet. I februar neste år følger tre til.

Begeistret varaordfører

Varaordfører Hilde Opoku (Mdg) i Trondheim er begeistret for det nye forskningsprosjektet på klimavennlige kontorbygg.

- Jeg håper at vi i årene som kommer kan få et enda tettere samarbeid mellom NTNU, Sintef og Trondheim kommune slik at det er mulig å overføre nye klimavennlige løsninger også til kommunale bygg, sier Opoku.

- Også kommunen har et ansvar for å sette prosjekter som kan bidra til lavere utslipp ut i livet, påpeker varaordføreren, som synes partiene i Trondheim på sikt kan lansere "Byggpakken" på lik linje med "Miljøpakken" ved å forplikte seg til lavenergi- og nullutslippsløsninger innen byggsektoren.

Legge til rette for grønt skifte

- Er ikke det viktigste for De grønne den enkeltes klimautslipp og energibruk?

- Hvordan vi skal leve, bo og arbeide mest mulig grønt, er ikke den enkeltes ansvar, men noe stat og kommune skal legge til rette for i et grønt skifte, sier Opoku.