Men det politiske miljøet varsler at de er skeptiske til å dempe takten på sykehjemsutbygging. Ordfører Rita Ottervik sier at Ap ikke er fornøyd med at antallet sykehjemplasser fryses, og at politikerne kan komme til å endre på dette når sentrum-venstrepartiene skal legge fram sitt budsjettforslag.

Dette har Rådmannen prioritert - få en rask oversikt her

- Ja takk, begge deler

På Hornemannsgården i Trondheim mener svigerinnene Solfrid (76) og Hildur (77) Kleveland at budsjettet bør prioritere flere sykehjemsplasser - i tillegg til økt grunnbemanning.

- Ja, takk begge deler, smiler Solfrid. Hun er likevel ikke i tvil om hva som er viktigst:

- Det viktigste er å øke bemanningen i eldreomsorgen. Jeg har selv en tante på Byneset og ser hvor mye det betyr at de eldre også aktiviseres, sier hun.

Mer opptatt av skole? Disse skolene skal bygges: Men det blir dyrere med SFO.

Hjemmetjenester øker

Det blir en liten økning av grunnbemanningen ved helse- og velferdssentrene – men i år bare på seks millioner. Det utgjør ett årsverk ekstra per 48 plasser. Denne ekstrapersonen skal gjøre praktiske oppgaver slik at fagfolk får frigjort tid til brukerne. For å klare dette foreslår altså rådmannen det han kaller «en oppbremsing» i veksten i antall sykehjemsplasser.

Men det største grepet gjør rådmannen med å prioritere å styrke hjemmetjenesten med 35 millioner.

- Dette høres veldig riktig ut, sier Hildur Kleveland og føyer til:

- Jeg håper jeg aldri kommer på sykehjem - at jeg kan bo hjemme lengst mulig.

- Det er kjempeviktig å få god hjelp hjemme slik at man kan være der lengst mulig. Men plutselig trenger man så mye hjelp at det ikke er noen annen løsning enn sykehjem, supplerer svigerinne Solfrid.

Kun én ny sykehjemsplass

Rådmannens oppbremsing betyr i praksis at han foreslår å legge ned en rekke plasser – som han mener er driftsmessig uhensiktsmessige. Rådmannen hevder likevel at reduksjonen «ikke skal gjøre det vanskeligere å få sykehjemsplass».

Dersom kommunen skulle holdt tritt med det økende antallet eldre de neste fire årene, skulle det blitt etablert 77 flere sykehjemsplasser eller boliger med heldøgns omsorg.

Dette skjer imidlertid ikke dersom rådmannens budsjettforslag vedtas. Forslaget innebærer kun én ekstra sykehjemsplass i denne perioden.

Rådmannen argumenterer med at Trondheim har en høy sykehjemsdekning sammenlignet med de andre storkommunene – og at man nå må prioritere økt bemanning og ledelse – der Trondheim kommer dårlig ut.

Bo hjemme lengst mulig

Selv om rådmannen sier at reduksjonen ikke skal gjøre det vanskeligere å få sykehjemsplass, går det frem at det ikke vil bli enkelt. Kommunen vil også være avhengig av at man lykkes å få folk til å bo hjemme lenger – og klare seg med hjemmebasert omsorg: «Alle skal få vurdert muligheten til å bo hjemme med tjenester opp til 25 timer i uka, før en sykehjemsplass blir valgt», heter det. Rådmannen mener at hvis eldre får tettere oppfølging i den tida det nærmer seg heldøgns omsorg, vil behovet for sykehjem kunne reduseres. Han viser til at tre måneders utsatt innleggelse i snitt medfører ti prosent lavere behov for sykehjemsplasser.

Ordfører Rita Ottervik er tydelig på at Ap mener antallet sykehjemsplasser som foreslås i budsjettet er for lavt.

- Vi er veldig fornøyd med at grunnbemanningen i hjemmetjenesten økes med 35 millioner, det trenger vi. Men vi er ikke fornøyd med at antallet sykehjemsplasser fryses. Antallet eldre fra 67-80 år vil øke, og dette vil føre til et større behov for avlastning og rehabilitering - noe som igjen vil øke presset på langtidsplassene. Med forslaget til Rådmannen vil det bli vanskeligere å få plass, påpeker ordfører Ottervik.

- Dere vil både øke grunnbemanningen og antallet plasser. Hvordan skal dere gjøre det?

- Vi må se på helheten i budsjettet, både på inndekning og omfordeling. Vi vil selvfølgelig følge opp behovet for grunnbemanning, men vi må også ha en utvikling av sykehjemsplasser, konstaterer Ottervik.

Høyres kommunalråd Yngve Brox sier partiet er fornøyd med at Rådmannen øker grunnbemanningen i eldreomsorgen.

- Det vi ikke er like fornøyde med er at forslaget ikke tar i bruk nye verktøy for å løse utfordringene - for eksempel nye turnuser og andre måter å investere på. Det er overraskende at Rådmannen fryser antallet sykehjemsplasser, men jeg vil verken garantere eller utelukke at dette er noe Høyre vil endre på i vårt forslag.