- Det er mindre problematisk for meg å diskutere religion med en prest enn å diskutere klima med en politiker som f... ikke kan noen ting om det vitenskapelige grunnlaget, sier Haugane.

Det får klimaforsker Bjørn Hallvard Samset i Cicero til å reagere.

- Å si at klimakrisen kan sammenlignes med en religion fremstår som snurt argumentasjon på barnehagenivå, sier han.

LES OGSÅ: Slik skal de redde verden - igjen

LES OGSÅ: Her er de største klimasynderne

LES OGSÅ: Vår mann i FNs klimapanel er forsiktig optimist

LES OGSÅ: Klimagnål nå igjen!

Tut og kjør med god samvittighet

Som gründer av oljeselskapet Det norske og seinere Okea har Erik Haugane tjent seg rik på å forsyne verden med olje og gass.

Som privatperson har han markert seg som Trøndelags mest profilerte klimaskeptiker. Enten du setter deg i bilen til City Syd eller på flyet til New York, trenger du ikke ofre verdens klima en tanke, mener han.

- Jeg tror ikke at CO2-utslippene har noen stor betydning for klimaet, sier han

- Hva om jeg spiser rødt kjøtt?

- Nei. Du bør derimot ha dårlig samvittighet om du spiser økomat. Økologisk mat krever seks ganger så mye areal som industrimat. Det er helt greit at folk er vegetarianere eller spiser økologisk mat, men ikke framstill dem som jordens frelsere. Det er en egotripp.

- Ingen ting av det jeg gjør i det daglige bør jeg ha dårlig samvittighet for i et klimaperspektiv, altså?

- Å nei. Det er så mange andre ting å ha dårlig samvittighet for, svarer oljegründeren.

Sjokkert

Trondheim ferske varaordfører Hilde Opoku fra Miljøpartiet de Grønne er sjokkert over utspillet.

- Jeg synes det er utrolig oppsiktsvekkende, og det gjør det vanskelig å ta resten av resonnementet hans seriøst. Det er helt klart at veldig mange i Norge som må ned med forbruket sitt, ned med reiseaktiviteten, og legge om livsstilen, sier hun.

- Det er bare tull og tøys det han sier om økologisk mat. Skal vi brødfø hele verden, er økologisk produksjon veien å gå fordi det sikrer avkastning i et langtidsperspektiv, framholder Opoku.

Stolt over oljebransjen

Sammen med kullindustrien, genererer oljebransjen brorparten av verdens klimagassutslipp. Heller ikke dét gir Erik Haugane dårlig samvittighet.

- Tvert imot. Oljebransjen har jo hovedæren for at folk har det så bra i dag. Bare se på FNs statistikk de siste ti årene. Antallet under fattigdomsgrensa er redusert til en tredel.

Erik Haugane er utdannet geolog, og mener vi må rette blikket bakover for å forstå det som skjer nå.

- Klimaet har stort sett vært varmere enn i dag, I løpet av 60 millioner år, er det bare de siste tre millionene det har vært så pass kaldt som nå. Den enorme investeringen i bekymringer som dette avstedkommer, er delvis forårsaket av noen helt useriøse prognoser. Det blir interessant å se om 50 år når dette blir avslørt som tull, sier han.

De siste hundre årene har temperaturen på kloden steget cirka én grad i gjennomsnitt. De mange tusen klimaforskerne som stiller seg bak konklusjonene til FNs klimapanel, mener at temperaturøkningen med all sannsynlighet er menneskeskapt.

Lukket klubb?

Haugane mener klimaforskerne er en "klubb" der de færreste tør utfordre hverandre. De som gjør det, risikerer å miste støtten fra dem som finansierer forskningen, hevder han.

- FNs klimapanel er ikke en vitenskapelig komité som er satt sammen for å forske på klimaet. Det er en komité som er satt sammen for å bevise menneskeskapte klimaendringer. Prognosene man kommer med, stemmer overhodet ikke med de observasjonene man har gjort de siste 100 årene, sier Haugane, som hevder spådommene til stadighet blir endret.

- Når noen som er så sterke som klimalobbyen, hvorfor har de behov for å bløffe? Hvorfor er det slik at de stadig avsløres med å overdrive og ikke være edruelig med sine observasjoner og modeller? Hvorfor tar de ikke sine egne?

Klimaforsker Samset i Cicero avviser at han er en del av en lukket klubb.

- Dette er tull. Han må gjerne komme til Cicero og legge frem sitt syn, slik mange andre har gjort. At vi etter hvert er blitt ganske så sikre i vår sak, får han imidlertid tåle. Vi jobber absolutt med alternative teorier også, men per i dag finnes det ikke bevis for noen av dem, sier han.

Lever av oljen

Samset erkjenner at også geologer har mye å bidra med, men mener Haugane ikke har tatt innover seg at forskerne i dag kan måle hele klimasystemet, fra bunnen av havet til toppen av atmosfæren. Solas, havstrømmenes og vulkanenes effekt på klimaet er grundig undersøkt, men klimagassutslipp fra menneskelig aktivitet er en mye mer sannsynlig forklaring på at temperaturen øker, mener Samset.

- Å si at det kanskje har vært sånn før også, eller at klimasystemet er for komplisert for oss å forstå, blir en fallitterklæring. Endringene vi ser ha en forklaring, det er tross alt ikke magi vi studerer.

Klimasjef i WWF Norge, Jon Bjartnes, er ikke overrasket over at en oljegründer langer ut mot klimaforskerne.

- Det er klart at det ville vært komfortabelt for en i Erik Hauganes posisjon om han hadde hatt rett i sine private klimateorier. Vi andre får vurdere om vi velger å stole på vitenskapen, eller på folk som lever av at klimaproblemene øker. Det er mulig det også fortsatt går an å finne tobakkshandlere som mener det ikke er farlig å røyke, sier han.

Skråsikker. Erik Haugane mener det er helt menneskelig å tro at verden går under, om det er aldri så feil. - Det er jo sånn du skremte folk inn i religion fra dag én. Men klima kommer ikke til å være et stort problem for oss framover, det er jeg helt sikker på, sier han. Foto: Frank Lervik
- Å ha en aktiv samfunnsdebattant fra Trondheim og Trøndelag med så ekstreme synspunkter er ganske problematisk, særlig når synspunktene går så på tvers av godt dokumentert forskningsmateriale, sier Hilde Opoku, varaordfører for MDG i Trondheim. Foto: jens petter søraa
Å spørre en oljegründer om hans syn på klimakrisen blir litt som å spørre en tobakkshandler om helseeffekten av røyk, mener klimasjef Jon Bjartnes i WWF Norge. Foto: Ivan Tostrup copyright