Det viser en oversikt fra fylkesmennene i Trøndelag. Klokken 12 fredag gikk fristen ut for kommunene til å sende inn en oversikt over steder som er egnet for innkvartering.

- Jeg er veldig fornøyd med at alle kommunene har svart innen fristen, sier fylkesberedskapssjef i Nord-Trøndelag Per Arne Svartås.

Han understreker at Fylkesmannens rolle er bare å samle inn informasjon fra kommunene, sammenstille den og oversende den til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som igjen formidler informasjonen til Utlendingsdirektoratet (UDI).

Fylkesmann Brit Skjelbred i Sør-Trøndelag gjør oppmerksom på at dette kun er en kartlegging i forbindelse med den økte tilstrømningen av migranter, flyktninger og asylsøkere til Norge for å få en god og helhetlig oversikt over hva som finnes av innkvartering på landsbasis. Det er UDI i samråd med DSB som har anmodet fylkesmennene om bistand til å kartlegge hvilke alternativer for innkvartering med nødvendig infrastruktur og støtteapparat som foreligger i landets kommuner, både på kort og lang sikt.

Forsiktige kommuner

- Flere kommuner er nok forsiktige når de har meldt inn hvilke steder eller bygninger som kan egne seg. De er ikke trygge på om den bygningsmessige standarden er god nok og er usikre på om de har et godt nok tjenestetilbud. Derfor vil flere kommuner jobbe videre med å forsøke å fremskaffe egnede lokaler, sier Skjelbred.

Fylkesmannen sier det er en stor utfordring for kommunene på så kort varsel å finne ledige lokaler, men hun oppfatter tonen som positiv.

Tre skoler i Trondheim

Trondheim kommune har listet opp tre skolebygg på Heimdal, Spongdal og Ranheim som mulige mottakssteder. Alle skolene står mer eller mindre tomme, men gamle Ranheim skole er ledig bare frem til august 2016. Agdenes kommune har ingen ledige lokaler, det har heller ikke Åfjord eller Orkdal. Rennebu har vært i kontakt med private drivere som sier de vil undersøke nærmere.

Osen kan tilby tre steder, deriblant Drageid når den ikke brukes som leirskole. Bjugn har et hybelhus og et tidligere aldershjem, men med færre enn 30 plasser hver. Rissa har ikke mindre enn åtte steder å tilby, deriblant gamle Hysnes fort, Fiskarheimen i Råkvåg og Langørjan.

Folkehøgskole og hestesenter

Også Melhus kommune har meldt inn åtte steder, som Rødde folkehøgskole utenom skoleåret, Øysand hestesenter og Øysand camping. Klæbu og Roan har per i dag ikke noe. Holtålen tilbyr fire ledige steder, mens Meldal lister opp sju steder. Hitra har ikke noe. Røros har sendt inn en liste på sju steder, som Bergstaden hotell og Vauldalen hotell. Oppdal tilbyr ni mottaksplasser, deriblant flere hoteller.

Verken Skaun eller Selbu har klart å finne noe. Skaun lister opp flere aktuelle steder, men har ikke rukket å kontakte eierne. Midtre Gauldal tilbyr barnehage, nedlagt skole og nedlagt militærleir, men steder med plass til færre enn 30 på hvert sted.

Hemne, Tydal og Frøya har ingen steder. Malvik har lister opp fire steder, som to campingplasser, et nedlagt sykehjem og Stav hotell.

Store forskjeller

I Nord-Trøndelag har verken Fosnes eller Frosta noen ledige lokaler med plass til 30 personer eller mer. Høylandet har vedtatt å bosette ti flyktninger i år og fem neste år, og konsentrerer seg om det.

Inderøy har ikke noe ledig. I Meråker er Fonnfjell hotell med 100 plasser eneste aktuelle sted, og der ønsker Hero å etablere asylmottak. Stjørdal har ingen kommunale lokaler som fyller kravene. Det samme svarer Vikna, Lierne og Namdalseid. I Leksvik vil muligens Hero opprette mottak i et nedlagt hotell.

Flatanger har en liste med ni steder med en rekke plasser, Levanger tilbyr tre steder, delvis under tvil med hensyn til forfatning og om stedet allerede er utleid. Namsos har en liste med åtte plasser. Nærøy, Overhalla, Røyrvik, Snåsa, Steinkjer og Verdal har også steder å tilby.