I en samtale med TV-Adressa avfeier Erik Haugane klimaproblemet, og hevder temperaturøkningen på én grad de siste 100 årene trolig skyldes naturlige variasjoner i klimaet på kloden.

Se hele videoen med Haugane her

Sjefen for Trønderenergi, Ståle Gjersvold, mener Haugane er på bærtur.

- Jeg opplever at Haugane snakker om klimaproblemet i et 50-årsperspektiv. Men her snakker vi om et perspektiv på mange hundre år. Hvis vi bruker opp all oljen og kullet i bakken, spoler vi jordas historie baklengs, sier Gjersvold.

- Tar ikke sjansen på at Haugane har rett

I flere milliarder år var jorda en livløs planet på grunn av for høy konsentrasjon av CO2 og nitrogen i atmosfæren, ifølge Gjersvold. Etter hvert ble CO2 en del av kretsløpet til plantene som begynte å spire og gro for. Nå finner vi igjen store deler av denne CO2-en i olje, gass og kull.

- Hvert år frigjør vi CO2 som det tok én million år for naturen å samle opp. Det er et formidabelt tall. Det er ingen tvil om at sammenheng mellom økt CO2-innhold i atmosfæren og økt temperatur. Det er heller ingen tvil om at isen smelter. Å påstå at forklaringen er naturlige svingninger, er jo useriøst.

- Det kan være at jorda tåler det ganske godt, slik Haugane hevder. Men jeg vil ikke være med på å ta den risikoen, legger han til.

Tror sol er billigere en olje i 2030

I samtalen med TV-Adressa sier Haugane at du ikke trenger ha fnugg av dårlig samvittighet på vegne av klodens klima om du tar bilen på jobb, spiser rødt kjøtt eller drar på helgetur til New York.

Gjersvold medgir at hans egen samvittighet ikke er kritthvit.

- Jeg tror alle sammen må tenke gjennom måten de lever på. Men samtidig er jeg ikke en fanatiker. Jeg mener det er myndighetene som må sikre at vi har bærekraftige løsninger gjennom politikken som føres. Alle som lever på jorda tar egoistiske valg – vi må bare sørge for at valgene de gjør, er de beste også for det kollektive, sier han, og viser til at teknologiutviklingen skjer i en rasende fart.

- Når teknologiutviklingen først skyter fart, går den raskere enn det vi greier å se. Om 15 år vil sol og vind til varme- og strømproduksjon være billigere og mer lønnsomt enn olje, gass og kull, poengterer han.

Ville ikke satset ei krone på Haugane

Det gjør at Gjersvold ikke har stor tro på Erik Hauganes siste gründerframstøt. Okea, som Haugane blant annet startet sammen med tidligere oljeminister Ola Borten Moe (Sp), skal livnære seg på å kjøpe andeler av oljeutbyggingsprosjekter som de store oljeselskapene mener er ulønnsomme.

Etter å ha lest oppslaget i Adresseavisen fredag, kom Gjersvold med dette utbruddet på Facebook:

" (..) hadde jeg vært investor som så på muligheter i regionen her, ville jeg satset på fornybart. Ikke nye oljeselskap - det har jeg null tro på".

- Jeg skjønner ikke forretningsmodellen. Oljebransjen er kompetanse- og kapitalintensiv. At et lite oljeselskap uten en organisasjon i ryggen skal ha noe mer å bidra med enn de store, har jeg vanskelig for å se, sier Gjersvold, som selv har lang fartstid i Statoil.

- Jeg tror oljebransjen har en lang god framtid i Norge. Men vi må ha to tanker i hodet samtidig – ta var på verdiene på sokkelen, samtidig som vi omstiller oss, fortsetter han.

Inhabil?

Gjersvold ser ikke for seg at det mulig å bygge oppi et nytt oljeselskap i Trøndelag, selv om han på gründernes vegne håper at Okea lykkes. Han ville – ikke overraskende - heller brukt pengene på vindkraft.

- Det er ingen tvil om at de som lever oljen har det sterkeste insentivet til ikke å tro på klimaforskningen, sier han.

- Du er vel litt inhabil selv også?

- Ja det kan du si. Samtidig føler jeg at jeg har fakta på min side, sier Gjersvold.

Erik Haugane skriver i en tekstmelding at det er «helt i orden» at Trønderenergi-sjefen ikke har tro på Okea. Samtidig avviser han at han snakker om kliimaproblemet i et 50-årsperspektiv.

«Tvert imot. Jeg ser på kliimasvingninger i et mye lengre perspektiv», skriver han.

«Dersom man var åpen for andre årsakssammenhenger og også forsket på dem, ville i teorien CO2-modellen kunne styrket sin legitimitet. Men andre forklaringer kunne da vise seg å passe bedre, det vil man ikke ta risikoen på. Man beviser ikke at alle svaner er hvite ved å finne en ny hvit svane», framholder Haugane.

Om sin egen og Gjersvolds habilitet som henholdsvis klimaskeptiker og forsvarer av fornybar energi, har Haugane dette å si:

«Han sitter i glasshus og kaster stein».

Ståle Gjersvold ville ikke satset ei krone på oljeselskapet Erik Haugane startet sammen med Sp-nestleder Ola Borten Moe før sommeren. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN