Det er terrortrusselen mot uniformert personell i Norge som har fått HV-12 til å gå til det uvanlige skrittet. Det opplyser sjef for HV-12, Ebbe Deraas.

- Det er riktig at vi har vaktposter som er utstyrt med skarp ammunisjon. Det er ikke snakk om soldatene som deltar i selve øvelsesmomentene, men utvalgte soldater som er rene vakter og passer på, sier Deraas.

600 soldater

Øvelsen det er snakk om omtales som «Øvelse Lerkendal» på forsvarets nettsted. Det er en vanlig områdeøvelse der i alt ca. 600 HV-soldater og befal fra Trondheims-området deltok. Soldater med skarpladde våpen overvåket blant annet øvelsesmomenter på Lade, på Marienborg, en veikontrollpost på veien opp mot Gråkallen og Gråkallen leir, samt flere andre steder.

- Det er viktig for oss at vi synes i bybildet. Det håper jeg at vi har gjort, sier Deraas.

Høynet beredskap

Det er vanlig at vaktmannskap som vokter militære objekter har tilgang til skarp ammunisjon. Etter det Adresseavisen får opplyst er det imidlertid ikke vanlig at HV-soldater eller annet militært personell utstyres med skarp ammunisjon i forbindelse med vanlige øvelser i by eller tettbebygd område. Deraas vil ikke kommentere praksisen andre steder.

- Vi tar sikkerheten på alvor og våre mannskaper skal være i stand til å håndtere situasjoner som eventuelt oppstår, sier Deraas.

Han viser til at det er situasjonen mot en «uspesifisert trussel» rettet mot Norge og norsk uniformert personell som er årsaken. Det er også årsaken til at politiet gjennom lengre tid har gått bevæpnet på jobb. Forsvaret har samtidig hatt et høyere beredskapsnivå, Alfa. Det skal iverksettes når det foreligger «et generelt varsel om mulig terroraktivitet av uforutsigbar type og omfang».

Adresseavisen er kjent med at debatten internt i Forsvaret om behovet for skarp bevæpning også handler om konkrete angrep på militært personell blant annet i Canada, Sverige og Storbritannia.

- Jeg tror ikke noen skal være overrasket over at militært personell har skarp ammunisjon tilgjengelig, sier Deraas.

Rødmerket

HVs vaktsoldater utstyres med forseglede magasiner med skarp ammunisjon. De bærer røde merker som tydelig signaliserer hvem som er vakter. Det er imidlertid ikke snakk om skarpladde våpen, slik politiet er utstyrt med. Politiet skal etter planen også endre sine rutiner 5. november og vil etter det bære skarp ammunisjon og våpen adskilt.

- Hva skal til for at heimevernssoldatene faktisk bruker skarp ammunisjon?

- Det er snakk om en mulighet for å kunne bruke det i nødverge, dersom aktører går til væpnet angrep på soldatene. Det er utelukkende for egenbeskyttelse. Det er jeg veldig tydelig på, sier Deraas.

Vil ha svar i formannskapet

Ottar Michelsen, bystyre- og formannskapsmedlem for SV, håper ikke at HV-soldater med skarpe skudd i magasinene er noe som blir permanent ved øvelser i Trondheim fremover, og vil følge opp dette i formannskapet.

- Umiddelbart så stusser jeg over dette, og setter ikke pris på det. Jo mer skarp ammunisjon som er rundt omkring, jo større er sjansen for at ting kommer på avveie. Den generelle trusselsituasjonen er uspesifisert og kommer ikke til å endre seg. Jeg synes derfor det er naturlig at formannskapet får en orientering om hva som har foregått, noe jeg vil følge opp. Jeg vil gjerne vite mer om vurderingen bak og om dette er noe HV har tenkt å gjøre til fast praksis ved øvelser, sier Michelsen.

Stortingspolitiker Snorre Valen (SV) mener forsvaret er med på å skape en opplevelse av at det er en skarp situasjon, når de lar sine HVs vaktsoldater bære magasiner med skarpe skudd under øvelse.

- I Norge er vi så heldig å ha et forsvar og et politi som føles nært og trygt. Derfor må vi tenke oss nøye om før det blir normen at de skal bære skarpe skudd. Dette synes jeg ikke at regjeringen tar på alvor. Jeg har full tillit til trusselvurderingene som gjøres, men det legger ekstra press på oss politikere å diskutere offentlig hvordan vi forholder oss til dette, sier Valen.

Soldater fra Sjøheimevernet og Innsatsstyrke Rype under en tidligere heimevernsøvelse. Foto: Foto: FRANK CADAMARTERI