Trondheim: Tirsdag møtte kvinnen i tjueårene som saksøker i Sør-Trøndelag tingrett,  etter å ha krevd erstatning av Malvik kommune.

- Det er viktig for meg å si fra en gang for alle at det jeg opplevde ikke er greit, sier hun til Adresseavisen.

År med mobbing

Saken handler om den omfattende og grove mobbingen hun skal ha blitt utsatt for i løpet av de tre årene på ungdomsskolen. Blant annet skal hun gjennom lang tid ha blitt sjikanert, skjelt ut, befølt, snikfotografert og utsatt for fysisk mobbing av flere medelever.

Kvinnen hevder at skolen ikke gjorde nok for å sikre henne et trygt og godt skolemiljø, og at dette er årsaken til hennes nåværende situasjon der hverdagen er preget av angst. Hun sliter også med depresjon og spisevegring.

- Jeg vil si at det er viktig at kommunen tar mobbing seriøst og tar tak i det, sier hun til Adresseavisen.

Tøff kamp

Det er helt tydelig en stor belastning for kvinnen når advokat Andersen i retten presenterer detaljer fra grunnlaget i saken tirsdag. Han refererer blant annet omfattende dokumentbevis med brev fra skolen, foreldrene og fylkesmannen, samt notater fra kvinnen selv og hennes foreldre fra det aktuelle tidsrommet, som ligger noen år tilbake i tid.

Familien mener kommunen ikke gjorde nok for å stoppe mobbeproblemene, som til slutt skal ha endt med at hun ble utsatt for voldtekt i en garderobe i forbindelse med en gymtime der hun ikke deltok. I ettertid greide hun ikke å identifisere gjerningsmannen. Først fire år senere greide hun å fortelle om det som skal ha skjedd. Overgrepssaken er siden henlagt med ukjent gjerningsmann.

Varslet millionkrav

Skolen iverksatte flere tiltak for å dempe mobbingen, men uten at det lyktes. I brev til fylkeskommunen vedgår kommunen at jenta hadde tre vanskelige år ved skolen.

- Malvik kommune er erstatningspliktig. Skolen har ikke gjort tilstrekkelig for å bedre situasjonen, sier kvinnens prosessfullmektig, advokat Arnfinn Andersen.

Advokaten har tidligere opplyst til media at det kan være aktuelt å kreve et millionbeløp i erstatning for å dekke utgifter og tapt arbeidsinntekt.

Avviser alt

Malvik kommunes prosessfullmektig, advokat Per Anders Engelsen, ønsket tirsdag ikke å kommentere saken ytterligere før han har fått presentert kommunens syn i retten.

- Det jeg kan si er at søksmålet bestrides, sier han.

I sluttinnlegget til retten skriver advokaten at skolepersonalet gjorde hva de kunne for å legge til rette for en trygg skolehverdag. Skolepersonalet har ikke vært kjent med mobbing eller voldsepisoder som det burde vært satt inn tiltak mot. Kommunen bestrider derfor årsakssammenhengen mellom mobbingen og hennes psykiske lidelser, avviser søksmålet og påstår seg frifunnet for søksmålet.

Følges av barneombudet

Tilstede i retten er også Janicke Sæther Olsen, som er seniorrådgiver hos Barneombudet. De ble kontaktet av malvikkvinnens familie da de forberedte et søksmål. Overfor Adresseavisen understreker Olsen at hun ikke kan uttale seg om den konkrete saken, men viser til at barneombudet også tidligere har fulgt mobbesaker i retten.

- Dessverre får vi ofte ikke kjennskap til slike saker før det foreligger dom. Rent generelt kan jeg si at vi ønsker å være mer til stede for å bli kjent med og sette oss inn i problemstillingene. Det er viktig for hvilke råd vi gir i den daglige jobben i ettertid, sier Olsen.

Seniorrådgiver Janicke Sæther Olsen hos Barneombudet følger mobbesaken i Sør-Trøndelag tingrett. Foto: Frank Cadamarteri