Trondheim: Onsdag fortalte kvinnen i tjueårene selv i Sør-Trøndelag tingrett om hvordan hun opplevde tiden på ungdomsskolen i Malvik.

I den omfattende og detaljerte forklaringen skildret hun i detalj hvordan hun daglig ble mobbet, sjikanert, spent bein på, kastet egg på og utsatt for seksuell trakassering.

Daglig var det episoder ifølge kvinnen.

- Jeg grudde meg voldsomt til å gå på skolen fordi jeg var redd for å bli mobbet. Torde ikke gå ut av klasserommet, torde ikke gå til bokskapet for å hente bøker. Jeg sluttet å spise i løpet av skoledagen fordi jeg ikke ville gå ut, fortalte hun i retten.

Navnga mobbere

I retten peker hun ut og navngir en rekke tidligere klassekamerater og andre elever ved skolen som skal ha ledet eller vært aktive i mobbingen av henne og flere venninner. Det hele startet med sårende bemerkninger om kviser, lukt, overvekt og uvasket hår fra mer populære elever i klassen.

- Jeg og venninnegjengen jeg tilhørte var nærmest fritt vilt for guttene og de populære jentene i klassen, sier kvinnen, som i retten flere ganger brøt ut i gråt.

Avviser søksmålet

Malvik kommune har både i forkant av saken og i retten tilbakevist søksmålet. Kommunens advokat Per Anders Engelsen viste tirsdag i retten til at personalet gjorde hva de kunne for å legge til rette for en god og trygg skolehverdag for kvinnen.

«Har det forekommet mobbing er dette skjedd uten at personalet er kjent med det», heter det i Malvik kommunes sluttinnlegg.

Ble hacket

Kvinnen forteller i retten onsdag om hvordan hun måtte be skolen om hjelp etter at en jente i klassen fikk tak i passordet hennes på skoleportalen og spredte det i klasserommet. Senere opplevde hun å få oppgavetekster slettet eller endret.

- Noen logget seg inn og skrev blant annet «Hele klassen hater deg» i en tekst, sier kvinnen. Ved en annen anledning hacket noen seg inn på msn-kontoen hennes og utga seg for å være henne.

- Jeg levde i et terrorvelde. Jeg var redd for å gå inn på de lokale butikkene. Jeg var redd for å reise med kollektivtrafikk. Etter hvert ble jeg livredd for å gå på skolen, fortalte hun i retten.

- Ble voldtatt i garderoben

Kvinnen beskriver hvordan mobbingen i løpet av tiden på ungdomsskolen fikk et mer seksualisert preg. Både med klaps på rumpa, ting som ble sagt og flere andre hendelser.

- Det gikk rykter om at noen skulle få penger for å gjøre noe. Jeg følte til slutt at det ikke var grenser for hva som kunne skje, forteller kvinnen.

Det hele toppet seg i en gymtime i Malvikhallen, hvor hun ikke deltok, men fikk gjøre lekser i garderoben. I retten forteller hun om hvordan flere personer hun ikke kjente kom inn i garderoben. Hun trodde først de bare ville gå gjennom garderoben, men etter hvert ble hun mobbet og fysisk angrepet. To av guttene, som hun i ettertid ikke har klart å identifisere, forgrep seg på henne.

- Var forsvarsløs

Etter overgrepsepisoden ble hun borte fra skolen i lange perioder. Først flere år senere greide hun å fortelle noen om det som skjedde og gå til anmeldelse. Voldtektssaken er senere henlagt fordi gjerningsmannen er ukjent.

- Jeg var forsvarsløs, nedbrutt over lang tid og paralysert. Det tyngste for meg har i ettertid vært at jeg ikke gjorde motstand eller forsøkte å stikke av, sa kvinnen før hun brøt sammen i gråt i retten.