Sjiamilitsen Mukhtar-hæren tar på seg angrepet mot de iranske motstandsfolkene som bor i en leir utenfor Bagdad.

«Ahmad» skjelver og tar lett til gråten. Det er bare timer siden han fikk den forferdelige nyheten fra den nedlagte amerikanske militærleiren Camp Liberty der 2400 iranske opposisjonelle er stuet sammen.

- Jeg har bodd 15 år sammen med dem. Jeg kjenner alle sammen, forteller «Ahmed». For et par år siden forlot han leiren og fikk innvilget opphold i Norge.

- Her sitter jeg i trygge Norge og ser hvordan de blir massakrert, uten mulighet til å forsvare seg. Jeg kjente dem som de var min egen familie. Dette går fryktelig innpå meg, forteller han.

«Ahmad» appellerer til norske myndigheter, USA og FN om å fordømme angrepet på det sterkeste og gjøre alt for å hindre nye.

Stort rakettangrep

Camp Liberty består av brakker som står tett i tett på et område cirka en halv kvadratkilometer stort. De 2400 som bor der har hverken våpen eller tilfluktsrom. Ved 19-tiden torsdag ble leiren utsatt for angrep med et stort antall raketter. Noe offisielt tall på døde er ikke kommet. Motstandsbevegelsen selv opplyser at tapstallet er 23 beboere etter beskytning med 80 raketter.

Mistet to brødre

«Ahmad» vet godt hva det vil si å bli angrepet. Etter studentopptøyer og demonstrasjoner i Iran i 1999, flyktet han og broren fra Iran til Irak for å slutte seg til motstandsbevegelsen, som den gang holdt til i byen Ashraf. En tredje bror ble igjen i Iran. Han ble henrettet ved henging.

Bare ett år etterpå ble Ashraf angrepet og «Ahmads» andre bror ble drept.

Da amerikanerne invaderte Irak, ble Ashraf-beboerne avvæpnet og tatt under USAs beskyttelse. Etter at president Obama tok over og USA ville trekke seg ut, ble ansvaret ble overført til Irak. Seks måneder senere ble leiren angrepet. 11 ble drept og flere hundre skadet.

- Rett foran øyene så jeg to av mine beste venner, som jeg spilte fotball med, bli meid ned og drept av militære kjøretøyer, forteller «Ahmad».

Norske diplomater fryker forverring i Iran

Tvunget til å flytte

I april 2011 kom en nytt stort angrep og 36 personer ble drept. De irakiske myndighetene krevde at beboerne flyttet, angivelig for å kunne beskytte dem mot militsangrep. Men «Ahmad» forteller at irakerne truet med enda hardere angrep hvis de ikke flyttet til leiren utenfor Bagdad.

USA, Irak og FN undertegnet så en avtale om at beboerne skulle flyttes til den forlatte Camp Liberty. De ble garantert beskyttelse og medisinsk hjelp. Noen medisinsk hjelp ble det aldri, og Camp Liberty har siden blitt utsatt for rakettangrep tre ganger, siste gang torsdag kveld.

- Iran står bak

«Ahmad» og Beroz Omid i Iransk akademisk forening i Trondheim er ikke i tvil om hvem som står bak angrepet, selv om det ble utført av en sjiamilits.

- Iran planlegger og finansierer, så får de agenter i Irak til å utføre angrepene, med tilslutning fra irakiske myndigheter, sier Omid.

- Legg merke til timingen. Nå sitter Iran sammen med USA, Saudi-Arabia og de andre og forhandler. Etter at regimet i Iran gikk med på atomavtalen, er de desperat etter å vise muskler for befolkningen. De har stor innflytelse i Irak og sørger for at det slås hardt ned på den iranske opposisjonen. Hjemme henretter regimet mennesker i langt større skala selv det Ahmadinejad sto for. I første halvår i år ble over 700 mennesker henrettet. Vesten ser atomavtalen og statsminister Rouhanis smil, men det er ikke regimets sanne ansikt. På hjemmebane er tortur, henrettelser og andre brudd på menneskerettighetene trappet kraftig opp, sier Beroz Omid.

USA og FN ha fordømt angrepet og utenriksminister John Kerry har bekreftet at folk ble drept, men oppga ikke noe antall.

Den iranske motstandsbevegelsen etablerte seg i Irak med Saddam Husseins velsignelse. Etter den amerikanske invasjonen og innføringen av mer demokratiske valg, fikk imidlertid det iranvennlige sjiaflertallet i Irak makten, og forholdet til den iranske motstandsgruppen ble veldig dårlig.