Brøske spør ordføreren, i en interpellasjon i bystyret, om hun er enig i at arbeidsplikt knyttet til sosialhjelp har positive virkninger for å få denne gruppen raskere ut i jobb. Han vil ha svar på om Rita Ottervik vil legge til rette for en strengere arbeidsplikt for mottakere av sosialhjelp enn dagens ordning legger opp til.

Samtidig foreslår høyrerepresentanten at det innføres en slik arbeidsplikt for alle under 35 år fra 1. januar 2016.

Avhengige av hjelp

- I Trondheim kommune har vi en stor post på budsjettet som går til økonomisk sosialhjelp. Dette er en viktig ordning for dem som trenger støtte for å klare seg i hverdagen. Men mange havner i en situasjon der de blir avhengige av denne hjelpen, og klarer ikke å komme seg videre i livet. Som hovedregel må sosialhjelpen være en midlertidig løsning, spesielt for unge mennesker, sier Rolf Jarle Brøske.

Han vil innføre arbeidsplikt for sosialhjelpsmottakere under 35 år, og er overbevist om at det vil gi positive effekter.

- De som kan jobbe må møte opp på en jobb. På den måten får de struktur på livet sitt, gjør noe meningsfult, må forholde seg til andre mennesker og stå opp om morgenen. Vi må bli strengere, fordi dette er med på å hjelpe dem videre i livet og til å stå på egne bein. Erfaringer fra Drammen kommune, som har en slik ordning, viser at dette er den raskeste og beste måten å få dem tilbake i normalt gjenge igjen, sier Brøske.

Har aktivitetstilbud

I Trondheim kommune finnes det allerede et aktivitetstilbud til sosialklienter. Kommunen stiller normalt sett krav om at sosialhjelpsmottakere som har trygd som hovedinntekt, og der helsemessige årsaker ikke taler mot det, må delta i aktiviteter. Rådmannen har ingen tall på hvor stor andel av dem som mottar sosialhjelp som er med i denne ordningen.

Aktivitetene er lagt til jobbhusene i kommunen hvor det formidles arbeidskraft til eksterne og internt i kommunale enheter. Aktivitetene skjer også gjennom gjenbrukssentralen som jobber med flytting og gjenbruk av møbler i kommune og klargjøring av kommunale leiligheten for utleie. Jobbsøking, ulik kursing og føring av jobblogg er andre aktiviteter som sosialhjelpsmottakere i programmet må gjennomføre.

Absolutt krav

- Jeg vil stramme inn dette ytterligere. Vi har ingen absolutt plikt til arbeid i dag – det må vi ha. I utgangspunktet må alle under 35 år utføre arbeid for å få penger. Det er mye som kan gjøres, og vi må etablere et samarbeid med næringslivet for å få det til. Rundt på sykehjemmene sitter det en rekke eldre som ikke får nok aktivitet. Sykepleiere har ikke tid til å gå tur sammen med dem, det kan unge som mottar sosialhjelp gjøre. Det er meningsfult for alle parter. Andre løse andre viktige oppgaver for fellesskapet, eller få tilpasset jogg gjennom organisasjoner eller private aktører. Arbeid for trygd må være regelen, så må vi heller diskutere hvem vi skal unndra denne ordningen. Trondheim kommune er ikke strenge nok, sier Brøske.

2700 unge på trygd

I Trondheim ble det i 2014 utbetalt 670 millioner kroner til sosialhjelp. 2700 av dem som mottok støtte var mennesker under 35 år. Av landets ti største kommuner er det Trondheim kommune som bruker mest ressurser på sosiale tjenester, og utgiftene i Trondheim har vokst kraftig de siste årene. Rolf Jarle Brøske mener dette viser at Trondheim ikke har gjort nok, og at sterkere tiltak må til.

- Dette er for høye tall. Det er for mange unge mennesker som går på sosialtrygd. Dette er et komplisert og sammensatt bilde. Det handler om de som dropper ut av skolen, noe handler om rus og psykiatri. Vi må være tidlig ute med tiltak som hjelper de som trenger det. Hva som skjer mens folk er unge, har veldig mye å si for resten av livene deres. Jo tidligere vi kan hjelpe dem ut av sosialhjelpsfella, jo bedre er det. Vi har sett at å holde folk i arbeid hjelper. Erfaringene fra Drammen viser det. Forskning fra Frischsenteret ved Universitetet i Oslo viser også at kommuner som stiller klare krav til sosialhjelpsmottakere har betydelig bedre resultater enn kommuner som ikke gjør det, sier Rolf Jarle Brøske.

Spørsmålet og forslaget fra Rolf Jarle Brøske skal behandles i neste bystyremøte i Trondheim.