Det går knapt en tirsdag i vinterhalvåret uten at 68-åringen tar heisen opp i tredje etasje på Arkivsenteret Dora.

På slektsverkstedet kan alle som vil granske slektas historie få hjelp av erfarne medlemmer fra DIS-Sør-Trøndelag (data i slektsforskning).

Leter i arkivene

For Johansens del ble gnisten tent etter at han for tre år siden ble pensjonist.

- Jeg visste nesten ingen ting om slekta på fars side. En avisannonse gjorde meg oppmerksom på slektsverkstedet på Dora hver tirsdag. Jeg tok en tur for å se hva det var, og siden har jeg vært her nesten hver eneste tirsdag i vinterhalvåret, sier Johansen.

Han kunne ingen ting om slektsgransking da han kom til «verkstedet» første gang. Nå har han fått hjelp til å ta seg fram i det digitaliserte arkivmaterialet på egen hånd.

- Du kan trygt si jeg har blitt hekta, ja. Dette er veldig spennende, og så er det sosialt. Vi er mange faste som møter opp på slektsverkstedet. Etterpå tar vi oss en kopp kaffe på kantina, sier Johansen.

Spesielle menneskeskjebner

Mange som begynner å granske slektas historie møter overraskelser og fascinerende menneskeskjebner. Johansen er intet unntak.

- Jeg fant ut av oldemor på min fars side ble understøttet av byens fattigvesen helt fram til hun døde. I folketellingen står det at hun livnærte seg ved å drive søm, og at hun bodde alene selv om hun var registrert som gift og hadde flere barn, sier Johansen.

Tippoldemorens historie var enda mer spesiell. Johansen fant blant annet opplysninger i kirkebøker fra Åfjord.

- Hun gikk til fots sammen med kjæresten fra Sør-Odal til Åfjord omkring 1840, og de levde i en jordhytte, sier Johansen.

Tusenvis av kirkebøker

I Digitalarkivet er omkring 15 000 kirkebøker skannet. Lett tilgjengelig er også folketellinger, emigrantprotokoller og mye annet spennende arkivstoff.

- Jeg har blitt nødt til å lære meg litt mer om data, men kona er mye flinkere til å lete enn meg. Hun har funnet mye, sier Johansen.

Foreløpig har han ikke planer om å jobbe seg enda lenger bakover i tid, nå vil han vite mer om de personene han allerede har funnet. Dessuten har han flere interesser.

- Kona og jeg bruker Bymarka mye. Vi har også et småbruk i Selbu, der vi er hele sommeren. Jeg har ingen fritidsproblemer, sier Johansen.