Maja Strand (8) går på Charlottenlund skole. Men lillesøster Anna (5) kan bli sendt til Brundalen skole.

Søskenparet kan bli to av dem som må betale prisen for den eksplosive befolkningsveksten på Ranheim. Rådmannen foreslår nemlig at en rekke søsken på Ranheim og Charlottenlund nå må skille lag på skoleveien, for å løse plassproblemene på Ranheim skole.

- Vi foreldre blir oppfordret til å engasjere oss i skolen. Men vi klarer ikke å følge opp like godt hvis vi får to skoler å forholde oss til, sier pappa Paal Strand.

Familien bor på Jakobsli, i en boliggate som nå foreslås flyttet fra Charlottenlund til Brundalen skolekrets. Det kan skje allerede fra neste skoleår, når Anna er skolestarter.

- Brundalen er bra, men storesøster er best, sier Maja som går i 3. klasse på Charlottenlund. Hun vil at lillesøster også skal få tilhøre samme skole.

- For da kan vi gå sammen, smiler hun.

Ranheim er full

Bakgrunnen for at skolekretsgrensene må endres er at sprengfulle Ranheim skole ikke har mulighet til å ta imot alle skolestarterne neste år. Rådmannen har sendt dette forslaget ut på høring:

Gamle Ranheim skole gjenåpnes, og Olderdalen flytter inn inntil ny skole på Overvik er klar. Dette omfatter rundt 90 elever i 1.–3. klasse fra 2016.

Grilstad gård og park flyttes fra Ranheim skole til Charlottenlund skole. Dette omfatter rundt 20 skolestartere fra og med 2016.

Charlottenlund sør (et område på øvre Charlottenlund/Jakobsli) flyttes fra Charlottenlund til Brundalen skole inntil ny skole på Overvik er klar. Dette omfatter rundt 30 skolestartere fra og med 2016.

Ikke søskenhensyn

- Vi blir rammet av dominoeffekten. Dette oppleves som frustrerende, sukker pappa Paal Strand. For egentlig har Charlottenlund plass til alle skolestarterne, men siden Grilstad-elever kan bli flyttet inn i Charlottenlund skole, mener rådmannen det er behov for å flytte andre ut av samme skole. Og stikk i strid med tidligere praksis, mener rådmannen det ikke skal tas hensyn til at søsken blir splittet på to skoler.

- For barna er det en stor trygghet å begynne på samme skole som storesøsken, mener Siri Sæther og Kathrine Myran som også har skolestartere til neste år.

- I tillegg får barna en skolevei gjennom Stokkbekkdalen, et område som vi voksne opplever som utrygt. Dette vil føre til at mange velger å kjøre barna til skolen, noe som vil gi mye mer trafikk i området, påpeker de som føler det er urettferdig at de skal rammes av plassproblemene på Ranheim.

Flyttingen til Brundalen er midlertidig for elevene. Når ny skole på Overvik står klar om fire-fem år, flyttes elevene dit.

- Vi har ikke noe imot å flytte til en ny skole. Men la oss slippe en midlertidig løsning på Brundalen, ber foreldrene.

Grilstad til Charlottenlund

På Grilstad er det også sterke reaksjoner på rådmannens forslag. Boligområdet Grilstad park kan bli flyttet fra Ranheim til Charlottenlund skole på permanent basis. Det innebærer at elevene får en langt farligere skolevei, med kryssing av Skovgårdskrysset.

- I dag går eller sparkesykler de fleste elevene til Ranheim. Det er trygg skolevei helt frem, påpeker Eirin Høyem, en av foreldrene som nå mobiliserer til kamp.

- Vi ønsker en trygg skolevei, vi ønsker at barna skal få gå på nærskolen, og vi ønsker at søsken skal få gå på samme skole, oppsummerer hun.

Grilstad-foreldre føler seg som en del av Ranheim, de har postnummer Ranheim og de er allerede godt etablert i fritidsaktiviteter på Ranheim.

- Da vi flyttet hit, flyttet vi jo til Ranheim. Hadde jeg visst at dette kunne bli en del av Charlottenlund skolekrets, hadde jeg ikke flyttet hit, sier Hanne Waaberg.

De mener det er mulig å finne en løsning innenfor eksisterende skolekrets på Ranheim.

- Det er brukt millioner på å oppgradere gamle Ranheim skole. Da må en utnytte kapasiteten der. I tillegg står det en halvfull skole på Vikåsen, påpeker Keith Munkejord.

Alle reagerer på at kommunen vil gjennomføre endringene allerede fra neste høst.

- Her handler det om dårlig planlegging. Boliger er blitt bygd uten tanke på skolekapasitet. Nå har kommunen trengt seg selv opp i et hjørne. De skal nå ta en svært viktig beslutning, på et forhastet beslutningsgrunnlag. Men dette skal ikke gå utover våre barn, sier foreldrene.

Rådmannen har nå bedt om innspill til høringsforslaget. Saken blir deretter lagt frem for politisk behandling i formannskapet allerede 1. desember.

Hver sin vei: Søstrene Anna og Maja kan få hver sin skolevei til neste høst. Pappa Paal Strand er sterkt uenig i rådmannens forslag. Det er også Kathrine Myrland t.v. som kan få en sønn på Charlottenlund og en på Brundalen skole. Foto: VEGARD EGGEN
Splitter søsken: Rådmannen foreslår å splitte søsken for å løse kapasitetsproblemene i skolen på Ranheim og Charlottenlund. Det reagerer foreldre sterkt på. Fra venstre Kathrine Myrland, Paal Strand og Siri Sæther. Foran Anna og Maja Strand. Foto: VEGARD EGGEN
Turstien gjennom Stokkbekkdalen kan bli den nye skoleveien for elever fra Jakobsli hvis de skal gå til Brundalen skole. Men foreldrene er skeptiske til å sende barna på denne turstien. Foto: VEGARD EGGEN
Sier nei: Grilstad park er en del av Ranheim, mener småbarnsforeldrene som reagerer på at rådmannen nå vil sende deres barn på en farlig skolevei til Charlottenlund skole. Fra venstre Keith Munkejord, Eirin Høyem, Knut Sagen og Hanne Waaberg med datteren Mille. Foto: Hilde Skjesol
Dårlig løsning: Foreldre mener det er en dårlig løsning å flytte elever fra Jakobsli til Brundalen. Bystyrerepresentant Lucie Kathrine Sunde-Eidem (V) forstår foreldrene. Kathrine Myrland, Paal Strand med døtrene Anna og Maja og Siri Sæther. Foto: VEGARD EGGEN