Høyt kolesterol og røyking er de to faktorene som gjør at man har høyere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer.

- Medisiner mot høyt kolesterol er derfor den viktigste medisinen for å forebygge hjerteinfarkt og hindre at man blir syk på nytt etter at man har hatt et hjerteinfarkt. Flere studier viser at det reduserer dødelighet. Jeg mener at enda flere bør få medisin mot høyt kolesterol. Det er mange som har høyt kolesterol uten at de vet det og får behandling for det, sier overlege Kaare Harald Bønaa ved klinikk for hjertemedisin ved St. Olavs Hospital.

LES OGSÅ (PLUSS): Stresset ungdom får tre ganger så mye sovemedisiner

LES OGSÅ (PLUSS): - Kan aldri bli så lykkelig som man håper

- Viktig for å forebygge

Adresseavisen har tidligere skrevet om økningen i utskrivningen av kolesterolsenkende medisiner og medisin mot høyt blodtrykk, som forebygger hjerte- og karsykdommer. Det var 518334 nordmenn som fikk resept på kolesterolsenkende medisiner i fjor. Det er 212 195 flere enn for ti år siden, noe som tilsvarer en økning på 69 prosent. Det har også vært en økning i utskrivingen av blodtrykksmedisiner de siste ti årene. 844336 nordmenn fikk blodtrykksmedisiner i fjor. Det er 196233 flere personer enn for ti år siden. Det viser tall Adresseavisen har utarbeidet fra reseptregisteret.

- Jeg mener økningen skyldes at legene har blitt mer klar over at det er viktig å skrive ut medisin for å forebygge hjerte- og karsykdommer, sier Bønaa.

Han mener det er spesielt viktig for personer som har andre risikofaktorer i tillegg, som at de har hjerte- og karsykdommer i familien, at man forebygger mot hjertesykdom.

- Det er spesielt viktig for disse pasientene at de får medisiner, sier Bønaa.

LES OGSÅ (PLUSS): 212 000 flere nordmenn får medisiner mot høyt kolesterol

LES OGSÅ (PLUSS): Sørtrønderske leger skriver ut ADHD-medisin dobbelt så ofte som leger i Oslo

Færre dør av hjerteinfarkt

Dødeligheten etter hjerteinfarkt har gått ned i Norge, spesielt siden 1990-tallet, opplyser overlegen. Ferske tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at det var en nedgang i dødsfall som skyldes hjerte- og karsykdommer også i fjor. Det er likevel den største dødsårsaken. Antall dødsfall i 2014 var 11 700, noe som utgjør 29,6 prosent av alle dødsfall, viser tall fra FHI.

- Forskning i Norge har vist at nesten halvparten av nedgangen i forekomst av hjerteinfarkt kan tilskrives redusert kolesterolnivå i befolkningen. Men kolesterolnivået i befolkningen er fortsatt altfor høyt, og det er derfor viktig med forebyggende medisiner, sier overlegen.

Bønaa anbefaler alle voksne personer å teste seg til legen for noen av risikofaktorene.

- Alle personer som er i voksen alder bør måle kolesterolnivået og blodtrykket en gang, særlig hvis man har hjerte- og karsykdommer i slekta, sier han.