- Jeg spurte meg selv hva jeg kunne gjøre for disse menneskene. Så kom jeg på at vi kan bruke Mojob-appen til å gi dem oppdrag. De trenger ikke flere dunjakker og sko, de trenger noe å gjøre og inntekt. Nå kan alle bidra til å få til det, sier trondheimsmannen som er en av gründerne bak jobbsøker-appen Mojob.

LES OGSÅ(PLUSS): Vil nå hele verden gjennom med app for jobbsøkende

Alle kan bidra

Mojob er en app på smarttelefonen som oppretter et bindeledd mellom jobbsøkere og bedrifter. Mojob er utviklet i Trondheim og allerede lastet ned av over 50 000 brukere over hele verden. Rynning har nå lagt til en tilleggsfunksjon i appen, som gjør det mulig å gi en jobb til flyktninger spesielt.

- Jeg ville bidra med noe, og siden jeg allerede var involvert i Mojob var det naturlig å bruke allerede eksisterende teknologi på dette. Husstander og enkeltpersoner kan opprette småjobber som de nå kan gi til flyktninger som har fått godkjent midlertidig opphold i Norge. Da kan de jobbe, og privatpersoner kan gi bort jobber med lønn på inntil 6000 kroner per person uten å komme i konflikt med skattemyndighetene, sier Rynning og fortsetter:

- Det er mange der ute som vil hjelpe, gjennom Mojob har de mulighet til å ikke bare gi bort gamle klær eller sende penger, men gi folk noe å gjøre.

Gi småjobber

Han ser for seg at småjobber som snømåking, flytteoppdrag, malejobber og andre mindre arbeidsoppgaver er naturlige oppdrag som folk kan legge ut gjennom Mojob-appen.

- Mange av dem som nå flykter fra Syria er mennesker med profesjonell bakgrunn. Alle har mobiltelefoner, de har ikke PC eller profiler på LinkedIn. Derfor er mobiltelefonen måten å skape kontakt på. De trenger jobb, og vil i tillegg få kontakt med det norske samfunnet, lære seg språket og bli kjent med nordmenn. Det er positivt på alle måter, sier Chris A. Rynning.

I tillegg til at enkeltpersoner gir flyktningene jobber, ønsker Rynning også at næringslivet bruker Mojob til å skape sysselsetting i denne gruppen.

- Har gjort dette før

Selv har Chris A. Rynning ansatt 10 syriske flyktninger på kontoret i Trondheim, og regner med å ansette totalt 50 flyktninger. De skal sørge for å gjennomføre det første «Give a job»-arrangementet på Clarion Hotel Brattøra 3. desember.

Der deltar artister fra Trøndelag og London med musikalske innslag, og flyktningenes egne historier deles. Målet er at folk flest og næringslivet skal få øynene opp for flyktningene som ressurser.

- Norge har tatt imot flyktninger før, og mange av dem har det gått veldig bra med. Vi skal på dette arrangementet viser frem suksesshistoriene og fortelle at de som kommer nå også kan skape seg gode liv i Trondheim og Norge. Så skal det bli tilsvarende arrangement i Oslo, Stavanger og Bergen, samt flere steder i Europa, sier Rynning og håper på interesse fra et par hundre bedriftsledere under arrangementet i Trondheim.

Etter at nyheten om Mojob og mulighetene til å skape jobber for flyktninger ble kjent har mange kontaktet Rynning for å bli med på arbeidet.

- Jeg ble nettopp kontaktet av myndighetene i Madrid og Berlin som vil høre mer om dette. Det fine med Mojob er at teknologien finnes, den er utviklet i Trondheim, og kan brukes over hele verden til å skape jobber for dem som nå flykter fra krig og terror og søker trygghet i Europa, sier trondheimsmannen Chris A. Rynning.